Через штам Омікрон американці менше купують подарунків — WSJ

Споживчі витрати в США в листопаді нинішнього року зростали удвічі повільніше, ніж у жовтні, що підвищило ризики широкого економічного сповільнення на тлі хвилі поширення нового COVID-штаму Омікрон.

Про це повідомляє в четвер американське ділове видання The Wall Street Journal із посиланням на останні дані Міністерства торгівлі США, передає Укрінформ.

«Минулого місяця споживчі витрати в США зросли на 0,6% після зростання на 1,4% у жовтні»,- зазначається в публікації.

Економісти пояснюють це тим, що покупці намагалися придбати подарунки не у святковий період до Дня подяки та Різдва, а набагато раніше через побоювання дефіциту продукції. Це сприяло збільшенню витрат у жовтні та уповільненню продажів у листопаді.

Хоча зменшення споживчих витрат є ознакою економічного сповільнення, загалом економічні показники в США все ж не настільки тривожні, зазначається в публікації. Низький рівень безробіття, значні заощадження та стрімке зростання заробітної плати поки забезпечують населенню гроші на витрати. За даними Conference Board, приватної дослідницької групи, споживачі почувалися оптимістично на початку грудня.

Водночас економісти очікують, що дуже заразний COVID-варіант Омікрон стане тимчасовою перешкодою для економічного зростання. Зокрема, за прогнозами компанії Oxford Economics на перший квартал 2022 року, зростання ВВП у Сполучених Штатах зменшиться до 2,5% річних порівняно з попередньою оцінкою до 3,4%.

Інші економісти вважають, що загроза нової хвили COVID-19 виглядає менш згубною для американського економіки, ніж попередні.

Як повідомляв Укрінформ, здебільшого, економічна ситуація у США відбивається на глобальних тенденціях через лідируючі позиції американської економіки у світі.

Источник