Десяті роковини збиття МН17: Нідерланди вшановують і нагадують

Росії нагадали про її відповідальність. Розслідування відновлять у разі появи нової інформації

У Нідерландах відбулася церемонія вшанування пам'яті жертв трагедії МН17, яка сталася 10 років тому, коли 17 липня 2014-го року пасажирський літак, що прямував з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ над тимчасово окупованою частиною Донецької області.

За участі монарха й урядовців на заході зібралися близько 1300 родичів загиблих, які зачитали імена жертв трагедії МН17.

На борту збитого літака було 283 пасажири та 15 членів екіпажу, усі вони загинули, серед них – 80 дітей.

За кількістю жертв ця катастрофа стала найбільшою в історії авіації з 11 вересня 2001 року та увійшла до десятки наймасштабніших.

У 10-ті роковини трагедії МН17 ЄС знову закликав РФ визнати свою відповідальність за цю трагедію.

ТРАГЕДІЯ МН17 ЗМУСИЛА НІДЕРЛАНДИ УСВІДОМИТИ МАСШТАБ АГРЕСІЇ РФ

Довкола аеропорту “Схіпгол” багато поліції, дороги перекриті, проїзд тільки за запрошенням та акредитацією. Автівки вишикувалися в чергу. У них – родичі загиблих рейсу МН17, високопосадовці, правоохоронці, які були залучені у розслідуванні, журналісти. Очікують також прибуття короля Нідерландів Віллема-Александра.

Фото: Patrick van Katwijk

Усі прямують до національного меморіального комплексу, розташованого поруч із амстердамським аеропортом “Схіпгол”, звідки 10 років тому злетів МН17.

Люди несуть букети соняхів, адже літак упав саме на соняшникове поле. Вони також висаджені довкола меморіального комплексу. Їх виростили з донбаського насіння, взятого із соняшникового поля, на яке з неба падали тіла загиблих та уламки збитого літака. Довкола встановлені прапори країн, які втратили у цій трагедії своїх громадян.

Родичі загиблих рейсу МН17, член правління фонду “Авіакатастрофа” Піт Плуг, який утратив брата, невістку та племінника, а також Антон Котте, член правління фонду “Авіакатастрофа”, у якого загинули син, невістка й онук, зустрічають біля входу усіх, хто прибув висловити співчуття та вшанувати пам’ять жертв трагедії.

“Це дуже емоційний день, адже рівно десять років тому сталася трагедія MH17. Це змусило Нідерланди також усвідомити вплив і наслідки російської агресії, бо, звісно, те, що зараз відбувається в Україні, є жахливим, із тисячами й тисячами смертей. Але після України Нідерланди теж стали країною з великою кількістю жертв через російську агресію”, – сказав в ексклюзивному коментарі Укрінформу міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, прямуючи на церемонію вшанування пам'яті загиблих.

Рубен Брекельманс

Він також наголосив, що внаслідок збиття літака загинули 298 безневинних людей, серед яких 196 громадян Нідерландів.

“Загинуло майже 200 нідерландців. І родичі та друзі щодня змушені жити із цим болем. І ми як країна також живемо із цим болем щодня. І це те, що ми сьогодні вшановуємо. Це дуже важливий день, насамперед для сімей і друзів жертв трагедії, а також для Нідерландів”, – сказав міністр.

ОБВИНУВАЛЬНИЙ ВИРОК, АЛЕ НЕ ПЕРЕБУВАННЯ ЗА ҐРАТАМИ

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, нещодавно призначений генеральним секретарем НАТО, також прибув, щоб висловити слова підтримки родичам загиблих. Спілкуватися з пресою він відмовився, поспішаючи на церемонію вшанування пам’яті.

Піт Плуг та Марк Рютте

Новий прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф під час виступу на заході наголосив, що найбільше йому б хотілося, щоб цієї трагедії ніколи не сталось і причини для проведення цієї церемонії не було.

“Я б хотів, щоб ви сьогодні робили те, що робите зазвичай щосереди. І щоб цього монумента не існувало”, – сказав він.

Він також зазначив: “Минуло вже 10 років. Мені не потрібно розповідати вам, як сильно світ змінився за десять років. Водночас я знаю, що для декого з вас час зупинився назавжди 17 липня 2014 року. Що для вас із того дня нічого не змінилося. Я не помічаю, щоб через п’ять чи десять років біль від утрати став слабшим”, – сказав прем’єр-міністр Нідерландів. Він звернувся до присутніх на церемонії та наголосив: “Ми залишаємося єдиними в нашій боротьбі за справедливість”.

Дік Схооф (в центрі)

“Ви всі знаєте, що обвинувальний вирок – це не те саме, що перебування за ґратами. Справедливість потребує терпіння. І воно у нас є. Правосуддя вимагає від нас бути готовими до довгого шляху. І ми готові. У нас є час, терпіння та наполегливість”, – сказав Схооф.

Варто зазначити, що Дік Схооф раніше був залучений до розслідування збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17, тоді він обіймав посаду Національного координатора з питань боротьби з тероризмом і безпеки.

РОСІЯ НЕ МАЄ НАМІРУ ВИДАВАТИ ЗАСУДЖЕНИХ ЗА ПРИЧЕТНІСТЬ ДО ЗБИТТЯ МН17

Нагадаємо, що Окружний суд Гааги 17 листопада 2022 визнав ексофіцера ФСБ, колишнього “міністра оборони ДНР” Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерала ГРУ генштабу збройних сил РФ, главу “ГРУ ДНР” Сергія Дубинського та громадянина України Леоніда Харченка, який воював на боці “ДНР”, винними у збитті літака та вбивстві 298 людей, їх засуджено до довічного ув'язнення. Вони також мають виплатити 16 млн євро компенсацій. Четвертого обвинувачуваного – підполковника ГРУ Олега Пулатова було виправдано.

Росія не має наміру видавати трьох засуджених нідерландським судом за причетність до збиття літака.

“Після рішення Окружного суду Гааги ми, звісно, сподіваємося, що ці люди також опиняться під вартою, але щиро кажучи, Росія не допомагає. Тому ми сподіваємося, але це буде дуже складно. Я впевнений, що ми працюватимемо над цим дуже довго. Але не збираємося здаватися”, – сказав прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу в Гаазі після церемонії.

Він також зазначив: “Відносини з Росією дуже складні. Ми підтримуємо Україну в боротьбі з Росією. Тож буде важко, але найголовніше, що у нас є витримка, і ми не відступимо”.

Однак один із трьох засуджених нідерландським судом усе-таки перебуває за ґратами. 25 січня цього року Московський міський суд засудив колишнього офіцера ФСБ терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) до чотирьох років позбавлення волі за звинуваченнями у “закликах до екстремізму”. Гіркін підтримував повномасштабне вторгнення в Україну, але при цьому критикував російську армію й особисто президента РФ Путіна за недостатньо активні, на його думку, дії.

Варто зазначити, що Спільна слідча група (JIT) з розслідування обставин збиття рейсу МН17 у лютому 2023 року оголосила про призупинення розслідування, заявивши, що не має достатньо доказів для переслідування більшої кількості підозрюваних.

В ексклюзивному коментарі Укрінформу керівниця слідчої групи у справі МН17 Дігна ван Бутцелар зазначила, що було проведено вичерпне розслідування, але у разі появи нової інформації роботу відновлять.

Дігна ван Бутцелар

“Ми зробили все, що могли, але якщо надходить нова інформація, ми починаємо знову.

Отже, всі, як і раніше, доступні та готові продовжити роботу, якщо буде нова інформація.

Жодних термінів щодо цього немає. Зараз ми не можемо йти далі. Але коли отримаємо нові дані, знову рухатимемося вперед”, – сказала вона.

РОДИЧІ ЗАГИБЛИХ ЗАСУДЖУЮТЬ РФ ЗА БРЕХНЮ ТА БАЙДУЖІСТЬ

Родичі загиблих наголошують, що для них дуже важливо притягнути винних до відповідальності. Вони засуджують Росію за брехню та фейки.

“Ми озираємося назад на ці десять років утрат, десять років порожніх днів народжень, десять років самотніх різдвяних свят, десять років, протягом яких ми відчували, що маємо абсолютно інше життя та майбутнє, ніж те, на яке ми так сподівалися. Десять років пошуку істини та справедливості, десять років нескінченних процедур, десять років боротьби із запереченням Росії та цілковитою байдужістю до завданих страждань”, – сказав у своєму виступі член правління фонду “Авіакатастрофа” Піт Плуг, який утратив брата, невістку та племінника.

Він наголосив, що трагедія МН17 забрала дітей, коханих, батьків, братів, сестер, найрідніших людей, і життя їхніх родичів і друзів ніколи не буде таким, як до знищення літака.

“Рана не гоїться, рана відкрита і, думаю, вже ніколи не затягнеться”, – сказав Піт Плуг.

Під час церемонії родичі зачитали імена всіх 298 жертв МН17, потім на згадку про них було оголошено хвилину мовчання. Після цього відбулося покладання квітів до встановленого у меморіальному комплексі монумента з викарбуваними іменами загиблих.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Источник