Фіцо вперше після замазу з’явився на публіці та похвалив Орбана за візити до Києва і Москви

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в п'ятницю вперше виступив на публіці після замаху на нього. У промові він зокрема похвалив свого угорського колегу Віктора Орбана за його нещодавні поїздки до Києва та Москви.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ. 

Фіцо виступив з промовою на сцені під час вечірньої церемонії з нагоди Дня святих Кирила і Мефодія, державного свята у Словаччині. Зазначається, що люди стоячи аплодували йому, коли він прибув до замку Девін у Братиславі.

У ході виступу Фіцо розкритикував своїх ліберальних політичних опонентів та похвалив Орбана за його нещодавні візити до Києва і Москви.

«Я хочу висловити своє захоплення прем’єр-міністру Угорщини за те, що він без вагань поїхав до Києва та Москви. Якби мій стан здоров’я дозволяв мені поїхати, я б із задоволенням приєднався до нього», — цитує його слова Радіо Свобода. 

Варто зазначити, що Фіцо припинив військову допомогу Україні після того, як його коаліційний уряд було приведено до присяги 25 жовтня. Він також виступає проти санкцій ЄС щодо Росії та хоче заблокувати вступ України до НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо 15 травня госпіталізували в тяжкому стані внаслідок вогнепальних поранень. Це сталося після засідання уряду в місті Гандлова. Після нападу Фіцо пережив дві операції.

МВС заявило, що зловмисник п’ять разів вистрелив у Фіцо. Словацька поліція висунула обвинувачення 71-річному Юраю Ц. 18 травня суд у словацькому місті Пезінок ухвалив, що підозрюваний у скоєнні замаху на Фіцо до суду перебуватиме під вартою. Пізніше справу перекваліфікували на терористичний акт.

Віцепрем’єр-міністр та глава Міноборони Словаччини Роберт Калиняк заявив, що Фіцо матиме постійні проблеми зі здоров’ям після замаху.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідав цього тижня з візитом Київ, де зустрівся з державним керівництвом України. Після цього він відбув з неоголошеним візитом до столиці РФ.

Фото: Radovan Stoklasa/TASR

Источник