Франція назвала пріоритети на Генасамблеї ООН — безпека ЗАЕС та ядерна програма Ірану

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна зазначає, що серед пріоритетів французької дипломатії на 77-й Генеральній Асамблеї ООН — питання встановлення зони безпеки навколо української АЕС у Запоріжжі та пропозиції щодо ядерної програми Ірану.

Про це вона сказала під час пресконференції в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН у понеділок у Нью-Йорку, передає Укрінформ.

Вона наголосила, що 77-ма Генеральна Асамблея ООН відкривається “в особливо серйозному контексті” війни в Україні.

Колонна повідомила, що в понеділок обговорила з міністром закордонних справ рф сергієм лавровим питання щодо ситуації на ЗАЕС, зазначивши, що “час для встановлення зони безпеки спливає”.

Колонна також повідомила, що у середу президент Франції Еммануель Макрон відкриє робочу зустріч на цю тему з генеральним директором МАГАТЕ та прем'єр-міністром України.

Крім того, велику увагу Колонна приділила ядерній програмі Ірану. За її словами стосовно відновлення ядерної угоди, яка датується липнем 2015 року і яка була денонсована через три роки президентом США Дональдом Трампом, “вікно можливостей, схоже, готове закритися”.

“Ми постійно повторюємо, що для Ірану не буде кращої пропозиції», і що «рішення залежить від них”, – додала вона.

При цьому Колонна не виключила, що президент Макрон може зустрітися зі своїм іранським колегою Ебрагімом Раїссі, який цього тижня буде присутній у Нью-Йорку.

“Подивимося, що принесе нам цей тиждень”, — сказала глава французького МЗС.

Ще одним пріоритетом для французької дипломатії, за словами Колонни, є “подвоєння зусиль для подолання розриву між північчю та півднем”, зокрема у питанні російського вторгнення в Україну, яке багато країн, зокрема в Африці, відмовилися засуджувати. За її словами, ця тема буде обговорена на вечері у вівторок у Нью-Йорку президентом Макроном з кількома іншими лідерами.

Також Колонна повідомила, що вона планує провести кілька зустрічей з колегами з Індо-Тихоокеанського регіону, зокрема з Китаю, Індії та Австралії.

Фото: La France à l'ONU

Источник