Гарвардського професора звинувачують у шпигунстві на Китай

Професора Гарвардського університету Чарльза Лібера визнали винним в тому, що отримав понад 1,5$ млн від Китаю та приховав це від податкової.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Повідомляється, що 62-річного професора ще у 2020 році звинуватили в економічному шпигунстві на користь Китаю. Прокурор Бостонського суду розповів, що Лібер приховав свою участь у китайській програмі «План тисячі талантів», яка має на меті рекрутувати іноземних спеціалістів на роботу в КНР. Раніше цю програму критикували в США як частину економічного шпигунства.

ЗМІ відзначає, що Лібер, який раніше очолював факультет хімії та біохімії у Гарварді, у 2011 році працював в китайському університеті міста Вухань як запрошений спеціаліст. Тоді ж, за заявою звинувачення, він приєднався до рекрутингової програми КНР, в рамках якої йому платили щомісячно ще по 50$ тисяч доларів.

Зазначається, що за звинуваченням в економічному шпигунстві та ухилі від податків Ліберу може загрожувати до 26 років ув’язнення та штраф $1,2 мільйона. Водночас сам професор, у якого діагностували рак, відкидає усі звинувачення.

Як повідомляв Укрінформ, Twitter заблокував тисячі акантів, з яких поширювалася китайська пропаганда та заперечувалися утиски прав людини у Сіньцзяні.

Фото: GETTY IMAGES

Источник