Хода за звільнення від радянської спадщини зібрала в Ризі тисячі людей

У латвійській столиці в п'ятницю ввечері відбулася велика хода "За звільнення від радянської спадщини", що завершилася мітингом та концертом неподалік радянського "монументу визволителям", який планується знести.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Захід розпочався з виконання гімну Латвії біля Пам'ятника Свободи. На акцію прийшли люди різного віку. Багато хто був із прапорами Латвії, також часто можна було побачити українські прапори (несли їх не лише представники діаспори чи біженці, а й латвійці). Зустрічалися прапори Латвії, Естонії та Білорусі (біло-червоно-білий із Погонем). Деякі несли саморобні плакати, найпопулярнішим був "Stop rushizm".

Хода за звільнення від радянського спадку у Ризі/Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Через Ратушну площу та Кам'яний міст над Даугавою хода прийшла до парку Перемоги. Тут на заздалегідь підготовленому майданчику пройшли мітинг та концерт за участю популярних латвійських гуртів.

Учасники та організатори заходу вимагали узагальнити дані про всі радянські пам'ятки та демонтувати їх; змінити назви всіх топонімів, пов'язаних із радянськими функціонерами. А також – ухвалення закону про санкції до нелояльних до держави жителів з Латвії, заборону їм балотуватися на виборах Сейму, самоврядувань та Європарламенту, заборону обіймати посади в муніципальних та держустановах. У деяких випадках – позбавлення громадянства та висилки з країни.

За оцінками Державної поліції Латвії, в акції брали участь близько 5000 осіб.

Напередодні Сейм Латвії ухвалив поправки до закону, які уможливлюють знесення радянського монумента. Після цього ризька дума вирішила знести цей пам'ятник.

Источник