Якщо Україна впаде, ми зіткнемося з Росією буквально на кордонах Євросоюзу — глава МЗС Чехії

Якщо Україна не вистоїть, Росія опиниться буквально на кордонах Євросоюзу, зовсім поруч із Чехією, чого не можна допустити, а відтак треба підтримувати Україну.

Про це в інтерв'ю Чеському інформаційному агентству ČTK сказав міністр закордонних справ ЧР Ян Ліпавский.

«Ми маємо усвідомлювати, що в Україні ми стримуємо російську імперську експансію, яка точить зуб на регіон Центральної Європи, країни Балтії… Якщо Україна впаде, ми зіткнемося з Росією трохи ближче — буквально на кордонах Євросоюзу, дуже близько до Чехії, і ми не повинні цього допустити», – сказав Ліпавский.

Дипломат визнав, що втома від війни, про яку часто говорять, виявляється по-різному і закликав пояснювати громадськості необхідність підтримки України, адже «втома» може призвести до втрати власної свободи та суверенітету.

Глава чеського МЗС зауважив, що європейські держави здатні домовлятися, зокрема «коли деякі країни-члени ЄС конструктивно утримуються», це не тільки Угорщина, а й країни, які мають політику нейтралітету — Австрія чи Ірландія, у питаннях, коли йдеться про надання військової допомоги Києву.

«Вони поводяться у спосіб, який не заважатиме іншим країнам зміцнювати безпеку України та підвищувати її шанси захиститися від російського тиску», – підкреслив він.

Ліпавский не став давати будь-які прогнози щодо процесу розширення Європейського Союзу, оскільки це може спричинити хибні очікування. Наразі, на його думку, жодна з країн повністю не готова до вступу в ЄС.

«З іншого боку, ми бачимо, що Україна і Молдова демонструють дійсно високу мотивацію і прагнення наблизитися до ЄС. Ми повинні їм у цьому допомогти… У наших власних інтересах допомогти цим країнам наблизитися до нас якомога ближче», — сказав він, пояснивши, що інакше ці держави будуть постійно в колі інтересів Росії.

Дипломат підкреслив, що Україна належить до Європейського Союзу, але додав, що вона може набути членство лише після виконання всіх умов, зокрема, в аспекті зміни законодавства.

Ліпавский, говорячи про реформування ЄС, сказав, що вважає дуже небезпечним пов’язувати інституційну трансформацію ЄС із процесом розширення, тому що «це дасть чіткий сигнал Балканам, а також Україні, Молдові, потенційно Грузії – зачекайте, ми зараз будемо говорити один з одним протягом десяти, 15 років, а потім, можливо, ви (до нас) потрапите», — сказав міністр.

У дебатах про зміну механізму голосування з одностайного прийняття рішень на кваліфіковану більшість Чехія загалом виступає проти, поінформував глава МЗС.

«Однак це не означає, що ми не можемо розширити процеси прийняття рішень кваліфікованою більшістю на деякі пункти порядку денного або на деякі конкретні питання», – уточнив він.

Як повідомлялося, на саміті ЄС у грудні було схвалено рішення про початок переговорів про вступ Україна та Молдови, а також країн Західних Балкан до Євросоюзу.

Фото: ČTK

Источник