ЄС призупинить угоду з росією про спрощену видачу віз

Кількість нових шенгенських віз для громадян рф буде суттєво зменшена, а їх отримання стане важчим й забиратиме більше часу.

Про це сьогодні у Празі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми політично погодили… повне призупинення угоди між ЄС і росією про спрощення візового режиму. Дотепер вона була частково призупинена для окремих колективних груп людей – офіційних осіб, підприємців. Зараз вона буде зупинена повністю. Це значно скоротить кількість нових віз, що видаватимуться країнами-членами, — це буде важче зробити, це забиратиме більше часу. Відповідно, кількість нових віз буде суттєво зменшена», — сказав Високий представник ЄС.

Він нагадав, що з середини липня спостерігалося суттєве зростання транскордонних перетинів з росії у сусідні держави, і це перетворилося на безпекові ризики для цих держав. Багато росіян продовжували подорожувати для задоволення та для відвідування магазинів, так, ніби немає війни в Україні, додав Боррель. З огляду на це, країни-члени ЄС дійшли висновку, що у цьому вимірі не може бути «бізнесу як завжди».

«Ми вже ввели заборону (на подорожі – ред.) для окремих осіб, які підтримують режим путіна. Але ми вважаємо, що має бути зроблено більше. Ми погодилися з цим політично – це ще не правовий текст, але це вже політична угода. Це спільний підхід, який упередить потенційну «торгівлю візами» з боку росіян, які переміщуються всюди та намагаються відшукати найкращі умови», — зауважив Боррель.

Водночас, він розповів, що між країнами ЄС існує повне розуміння, що ця система має дозволяти видавати візи на індивідуальній основі та для окремих груп людей. Європейський Союз, за словами Борреля, не хоче відрізати себе від тих росіян, що виступають проти війни в Україні, або від російського громадянського суспільства.

«Третє. Ми погодилися, що видані російською владою на окупованих територіях України паспорти не будуть визнаватися. Четверте. Під час обговорення, яке було довгим та конструктивним, були озвучені певні занепокоєння не стільки щодо нових віз, скільки щодо мільйонів вже чинних віз. Було досягнуте спільне розуміння, що ця проблема також має знайти вирішення, і це потребує спільного підходу. Ми погодилися доручити Єврокомісії розглянути цю складну ситуацію та надати рекомендації», — заявив Боррель.

Ще одним принциповим політичним результатом неформальної зустрічі, за його словами, стало визнання права прикордонних з росією країн, які відчувають дедалі більше викликів, на національному рівні вживати заходи з обмеження в’їзду до ЄС через власні кордони, у повній відповідності до Шенгенського кодексу ЄС.

Боррель визнав, що ця ситуація, що склалася навколо європейських віз для громадян рф, залишається складною. Саме тому міністри закордонних справ країн-членів домовилися продовжувати чітку координацію спільного підходу до розв'язання цієї проблеми.

Як вже повідомлялося, 30-31 серпня у Празі, столиці головуючої в ЄС Чеської Республіки, відбулися неформальні зустрічі міністрів оборони та міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich). Однією з головних тем для обох заходів став розгляд поточної ситуації в Україні, а також проблеми для європейської та світової безпеки, що були спричинені неспровокованим та жорстоким російським вторгненням в Україну.

Источник