Єврокомісія оголосила дев’ятий пакет санкцій проти росії

Єврокомісія підготувала дев'ятий пакет санкцій проти росії.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

«росія продовжує нести Україні смерть і розруху. Вона навмисно завдає ударів по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі, намагаючись паралізувати країну на початку зими. Ми підтримуємо Україну і змушуємо росію платити за свою жорстокість», — заявила вона.

За її словами, ті вісім пакетів санкцій, які було запроваджено, вже мають болючий ефект для рф.

«І сьогодні ми посилюємо тиск на росію дев’ятим пакетом санкцій. По-перше, ми пропонуємо додати до нашого санкційного списку ще майже 200 фізичних та юридичних осіб», — заявила фон дер Ляєн.

Зазначається, що до списку входять фізичні особи та компанії, серед яких: військові, представники російського оборонпрому, члени держдуми і ради федерації, міністри, губернатори й політики.

«Цей список охоплює ключові фігури у жорстоких і навмисних ракетних ударах росії по мирному населенню, у викраденні українських дітей до росії та в розкраданні української сільськогосподарської продукції», — наголосила президентка ЄК.

Також Єврокомісія пропонує санкції проти ще трьох російських банків, включно з повною забороною транзакцій Російського банку розвитку регіонів.

Крім цього, в рамках нового пакета санкцій пропонується ввести додаткові експортні обмеження для товарів подвійного призначення, у тому числі на певні хімічні компоненти, нервово-паралітичні речовини, електроніку та програмне забезпечення, які можуть бути використані у воєнних цілях.

Також Єврокомісія підготувала заходи для ускладнення росії доступу до дронів.

«Ми пропонуємо заборонити прямий експорт до росії моторів для дронів, а також експорт до третіх країн, як Іран, які можуть постачати дрони росії», — сказала фон дер Ляєн.

Дев’ятий пакет санкцій передбачає і блокування ще чотирьох російських телеканалів в ефірі та на усіх платформах.

Ще Єврокомісія пропонує додаткові обмеження проти енергетичного й гірничо-видобувного сектору, включно з забороною інвестицій у нові видобувні потужності у рф.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня Європейський Союз остаточно ухвалив восьмий пакет санкцій проти росії через спробу незаконної анексії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Источник