Євросоюз засудив КНДР за запуск ракет та постачання Росії зброї

Європейський союз рішуче засудив п’ятий за цей рік запуск Північною Кореєю міжконтинентальної балістичної ракети.

Про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, передає Укрінформ.

«КНДР має припинити ці незаконні та небезпечні запуски, які грубо порушують резолюції Ради Безпеки ООН і підривають міжнародний мир і безпеку, а також глобальний режим нерозповсюдження», — йдеться у заяві.

Також наголошується, що КНДР «повинна негайно виконати свої зобов’язання за резолюціями РБ ООН, відмовившись від усієї своєї ядерної зброї, іншої зброї масового знищення, програм балістичних ракет і існуючих ядерних програм». В ЄС вважають, що це єдиний життєздатний шлях до сталого миру та безпеки на Корейському півострові.

«КНДР не може і ніколи не матиме статусу ядерної держави відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)», — йдеться в тексті заяви.

Крім цього, ЄС закликав КНДР і Росію утриматися від будь-яких обмінів військовою технікою, ракетними технологіями або боєприпасами й дотримуватися послідовних резолюцій РБ ООН, які чітко забороняють будь-який експорт або імпорт зброї за участю КНДР.

«ЄС засуджує будь-яку військову підтримку агресивної війни Росії проти України, яку надає КНДР, і знову висловлює глибоке занепокоєння повідомленнями про передачу КНДР зброї Росії», — йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, Північна Корея заявила, що в понеділок провела успішне випробування своєї найновішої твердопаливної міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) великої дальності Hwasong-18.

Україна рішуче засудила ракетні випробування, проведені напередодні Пхеньяном.

Фото: Sean Gallup/Getty Images 

Источник