Китай намагається вплинути на майбутні вибори в США — Блінкен

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що США бачили докази спроб Китаю «вплинути і, можливо, втрутитися» у майбутні вибори в США, незважаючи на зобов'язання лідера Сі Цзіньпіна не робити цього.

Про це він розповів в інтерв’ю для CNN, передає Укрінформ.

Блінкен сказав, що він повторив заклик президента Джо Байдена до Сі не втручатися в президентські вибори в США в 2024 році.

«Ми бачили… докази спроб впливу і, можливо, втручання, і ми хочемо переконатися, що це буде припинено якомога швидше. Будь-яке втручання Китаю в наші вибори — це те, що ми дуже уважно розглядаємо, це абсолютно неприйнятно для нас, тому я хотів би переконатися, що вони знову почули це повідомлення», — сказав Блінкен, додавши, що існує занепокоєння з приводу того, що Китай та інші країни грають на існуючих соціальних розбіжностях в США в кампаніях впливу.

Пекін неодноразово заявляв, що не втручається у вибори в США, виходячи зі свого принципу невтручання у внутрішні справи інших країн.

Блінкен заявив, що США і Китай наразі «дуже відверто» говорять про їхні розбіжності, адже США хоче «уникнути конкуренції, яка переростає в конфлікт».

Держсекретар додав, що використав цю зустріч із Сі Цзіньпіном, щоб висловити занепокоєння адміністрації Байдена щодо підтримки Китаєм Росії, а також підкреслити, що США вживатимуть подальших заходів, якщо така підтримка триватиме.

«Ми сказали Китаю наступне: ми будемо вживати заходів, і якщо це не припиниться, ми будемо змушені вжити більше заходів, і ви можете очікувати, що інші країни також будуть вживати заходів. Ми очікуємо, що вони будуть діяти, і … якщо вони цього не зроблять, ми будемо діяти», — сказав Блінкен, додавши, що він порушив це питання як перед міністром закордонних справ Ван Ї, так і перед Сі.

Він також повідомив, що китайські колеги не визнали роль цих товарів у війні в Україні. Замість цього вони охарактеризували це як торгівлю з Росією і заявили, що успіх Москви не залежить від Китаю, додав Блінкен.

Китай довгий час стверджував, що зберігає нейтралітет у війні РФ проти України, і продовжував представляти себе як потенційного мирного посередника, навіть незважаючи на те, що Пекін зміцнив свої економічні, стратегічні та дипломатичні зв'язки з Росією з моменту початку повномасштабної війни, пише медіаресурс.

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня міністр закордонних справ КНР Ван Ї зустрівся з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Пекіні. Ї зауважив, що Китай і Сполучені Штати мають бути партнерами, а не суперниками, аби запобігти наростанню проблем у двосторонніх відносинах.

Пізніше, на спільній пресконференції, голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що Китай і Сполучені Штати повинні взяти на себе відповідальність за підтримання стабільності й миру у світі.

Фото: U.S. Department of State / flickr

Источник