Китайський спостережний зонд над США є порушенням суверенітету – Держдеп

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив керівнику канцелярії Центральної комісії з закордонних справ ЦК Компартії Китаю Ван Ї, що поява китайського спостережного зонда в американському повітряному просторі є порушенням суверенітету США.

Про це йдеться в заяві прессекретаря Державного департаменту США Неда Прайса, повідомляє Укрінформ.

«Державний секретар Ентоні Блінкен … провів телефонну розмову з керівником канцелярії Центральної комісії з закордонних справ ЦК Компартії Китаю Ван Ї, щоб повідомити про рішення скасувати свою поїздку до Китайської Народної Республіки через виявлену в повітряному просторі США китайську повітряну кулю, з якої здійснювалось приховане спостереження за об’єктами на американській території», — йдеться в заяві.

За словами Прайса, держсекретар назвав появу спостережного зонда над Штатами «безвідповідальним актом і явним порушенням суверенітету США та міжнародного права, яке підірвало мету поїздки».

Блінкен пояснив, що з огляду на це було б недоцільним зараз відвідувати Пекін, водночас підкреслив, що США «віддані дипломатичним заходам і підтримці відкритих ліній зв’язку».

Держсекретар також висловив готовність відвідати Пекін «щойно дозволять умови».

Центральна комісія з закордонних справ ЦК Компартії Китаю є головним органом, який формує напрями зовнішньої політики КНР і ухвалює ключові рішення у цій сфері. Очолює її особисто генеральний секретар КПК і голова КНР. Керівник канцелярії (офісу) цієї комісії має вищий статус, ніж міністр закордонних справ, і є міжнародним радником китайського лідера.

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація президента США вирішила відкласти поїздку держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна після виявлення у своєму авіапросторі китайської повітряної кулі спостереження, яка зависла на великій висоті над ядерними об’єктами у штаті Монтана.

Источник