На фінансовому саміті G20 засудили війну росії проти України

Неспровокована агресія росії проти України стала головною причиною уповільнення процесів відновлення світової економіки та зустріла рішуче засудження багатьох учасників зустрічі міністрів фінансів G20, що відбулася на Балі.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Індонезійського головування G20 за підсумками зустрічі міністрів та керівників центробанків «Групи двадцяти», що відбулася 15-16 липня за участю ряду запрошених міжнародних організацій та інших країн, включаючи Україну.

«Багато з членів (G20) погодилися з тим, що відновлення глобальної економіки було уповільнено та стикається із масштабним відкатом назад в результаті війни росії проти України, яку (війну) вони рішуче засудили та закликали покласти край війні», — йдеться у документі.

Як зазначається, «один з учасників» зустрічі висловив думку, що санкції ускладнюють існуючі виклики. Країни-члени відзначили, що поточні виклики загострилися за рахунок порушення балансу між постачанням та попитом, перериваннями у постачанні, підвищенням цін на сировину та енергоносії. Це, своєю чергою, призвело до збільшення інфляційного тиску та спричинило ризики продовольчої небезпеки.

«Більшість членів погодилися, що спостерігається дуже тривожне зростання продовольчої та енергетичної небезпеки, яка непропорційно відчувається вразливими групами. Деякі з них (членів) також висловили занепокоєння доступністю добрив, яка потенційно може загострити продовольчу кризу. Члени (G20) підтвердили зобов’язання з використання всіх наявних політичних інструментів для вирішення поточних економічних та фінансових викликів, включаючи ризик продовольчої небезпеки», — йдеться у підсумковому документі Індонезійського головування.

Як повідомлялося, учасники зустрічі G20 на рівні міністрів фінансів, яка завершилася на Балі, не змогли погодити та прийняти спільне заключне комюніке внаслідок розбіжностей у позиціях щодо оцінки причин загострення глобальних економічних викликів, зокрема різкого зростання цін на продукти харчування та на енергію, а також з причини різного реагування на вторгнення росії в Україну та відмінностей в оцінках його наслідків.

Источник