Національну Асамблею Франції вперше очолила жінка

У Франції главою Національної Асамблеї вперше обрали жінку — Яель Браун-Піве, вона є представницею пропрезидентської політичної коаліції “Разом”, яка на парламентських виборах у червні отримала більшість, але недостатню, аби самостійно сформувати новий уряд.

Як передає Укрінформ, Le Monde повідомляє, що у своїй промові після обрання Браун-Піве заявила, що виступає за “консенсус, компроміс, обмін думками та колегіальність”.

“Французи наказують нам працювати разом, дискутувати, а не боротися”, – зазначила новообрана президентка Асамблеї.

За її словами, громадянам треба “побачити, як ми вийдемо з цих безплідних сварок, за які нам надто часто дорікали”.

“Наша Асамблея має стати можливістю для нашої країни. Так буде, я не сумніваюся, якщо ми виберемо шлях діалогу”, — наголосила Браун-Піве.

Після обрання у своєму дописі у Твіттері Браун-Піве написала про відкриття “нового розділу у великій книзі нашого парламентського життя”, зокрема, про “розділ із великої книги рівності між жінками та чоловіками”.

Браун-Півет вже привітали представники політикуму і влади, прем’єр-міністр Елізабет Борн у своєму вітанні у Твіттері написала: “Я знаю, що ви будете прагнути гарантувати повагу до плюралізму та діалогу в цій Асамблеї, на службі для наших співгромадян”.

51-річна Браун-Піве — юрист, у 2017 році від пропрезидентської партії “Вперед, Республіко!” була обрана до Національної асамблеї, очолила Комітет з правових питань.

Як зазначає Le Parisien, новообрана глава парламенту — колишній адвокат із кримінальних справ, свого часу разом з чоловіком прожила сім років у Тайвані і Японії, виховувала п’ятьох дітей. Повернувшись, брала участь у ресторанній справі, займалася організацією центру прийому та безкоштовними консультаціями з юристами.

Вибори президента офіційно відкривають роботу 16-ї Асамблеї, яка є законодавчим органом Франції. Найближчими днями має відбутися призначення інших керівників головних органів парламенту.

Як повідомляв Укрінформ, на парламентських виборах у Франції, другий тур яких відбувся 19 червня, перемогла пропрезидентська коаліція “Разом”. Водночас результат коаліції не достатній для збереження абсолютної пропрезидентської більшості у Національній асамблеї.

Фото: JULIEN MUGUET POUR, LE MONDE

Источник