Нігер заявив про розрив дипломатичних відносин з Україною

Уряд Нігеру прийняв рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною через "солідарність з урядом і народом Малі" та у зв’язку з нібито підтримкою Україною "терористичних угруповань".

Як передає Укрінформ з посиланням на Al-Arabiya, про це заявив у вівторок речник уряду Нігеру Амаду Абдраман в телевізійній заяві.

"Уряд Республіки Нігер, висловлюючи повну солідарність з урядом і народом Малі, приймає рішення, керуючись повним суверенітетом, негайно розірвати дипломатичні відносини між Республікою Нігер і Україною", — заявив Абдраман.

За його словами, Нігер також звернеться до Ради Безпеки ООН з проханням обговорити "агресію" України.

Рішення уряду Нігеру про розрив відносин з Україною було прийнято після того, як наприкінці липня малійська армія та бойовики так званої "Групи Вагнера" зазнала значних втрат від рук сепаратистів, у чому вони звинуватили, зокрема, й Україну.

Нігер і Малі керуються військовими урядами, які прийшли до влади в результаті нещодавніх переворотів, розірвали оборонні угоди з Францією та звернулися за військовою допомогою до Росії.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Малі оголосив про розрив дипломатичних відносин з Україною у зв'язку з нібито підтримкою дій повстанців-туарегів, які днями розгромили колону малійських військових і російських найманців ПВК "Вагнера".

Міністерство закордонних справ України назвало рішення Перехідного уряду Республіки Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною "недалекоглядним та поспішним", відкинуло звинувачення у нібито "підтримці Україною міжнародного тероризму" і заявило, що залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії.

Источник