Норвегія, Іспанія та Ірландія визнали Палестину державою

Норвегія, Ірландія та Іспанія сьогодні оголосили про визнання Палестини незалежною державою.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зокрема, про визнання з боку Палестини Норвегією заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

«Уряд вирішив, що Норвегія визнає Палестину як державу. У розпал війни із десятками тисяч убитих і поранених ми повинні зберегти єдину альтернативу, яка пропонує політичне рішення як для ізраїльтян, так і для палестинців: дві держави, які живуть пліч-о-пліч, у мирі та безпеці», – наголосив Стьоре.

За його словами, довготривале врегулювання конфлікту на Близькому Сході може бути досягнуте лише через рішення про створення двох держав. «Палестинська держава є необхідною умовою для досягнення миру на Близькому Сході», – додав прем’єр-міністр.

Водночас він наголосив, що Норвегія має намір продовжувати тісні контакти із владою Ізраїлю і визнає його законне право захищати себе в межах міжнародного права.

Офіційне визнання Норвегією Палестинської держави набуде чинності 28 травня.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час виступу в парламенті у середу також анонсував визнання Палестинської держави.

«Наступного вівторка, 28 травня, кабінет міністрів Іспанії схвалить визнання Палестинської держави», – сказав Санчес, якого цитує Al Jazeera.

Своєю чергою прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс в ефірі RTE оголосив, що його країна офіційно визнала Палестину незалежною державою, приєднавшись до Норвегії та Іспанії у цьому історичному кроці.

«Сьогодні Ірландія, Норвегія та Іспанія оголошують, що ми визнаємо державу Палестина», – сказав він.

Як повідомлялося,Генеральна Асамблея ООН ухвалила 10 травня резолюцію, що надає Палестині право на членство в Організації Об’єднаних Націй і закликає Раду Безпеки ухвалити відповідне рішення.

Фото: Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images

Источник