Норвезький парламентарій висунув Столтенберга на Нобелівську премію миру

Член парламенту Норвегії від консервативної Партії прогресу Крістіан Тюбрінг-Г’єдде номінував генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга на Нобелівську премію миру.

Про це повідомляє Abcnyheter з посиланням на пресслужбу політика, передає Укрінформ.

«Столтенберг заслуговує на премію за свою видатну роботу на посаді генерального секретаря НАТО у складний для Альянсу час», — зазначив Тюбрінг-Г’єдде в обґрунтуванні своєї номінації.

Політик зауважив, що жорстокий і неспровокований напад рф на Україну 24 лютого 2022 року був чітким сигналом того, що росія все ще має амбіції відновити російську імперію. Водночас Столтенбергу вдалося зберегти трансатлантичну єдність, що стало важливим сигналом для кремля.

Згідно з критеріями Нобелівського комітету, Тюбрінг-Г’єдде, як член національного парламенту, має право висувати кандидатуру на Нобелівську премію миру. Раніше він номінував на неї Дональда Трампа.

Кінцевий термін подання кандидатур на Нобелівську премію миру – 31 січня.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року спікер парламенту Туреччини Мустафа Шентоп висунув кандидатуру президента Реджепа Тайїпа Ердогана на Нобелівську премію миру.

Источник