Ордер для путіна: Що важливо знати про МКС і до чого тут експрезидент Судану

Як експерти оцінюють можливість арешту воєнного злочинця та яку наступну справу проти росії можуть відкрити в Гаазі

У компетенції Міжнародного кримінального суду (МКС) є переслідування в судовому порядку осіб, відповідальних за воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності. Тож МКС – шанс для України, що злочини на непідконтрольних та окупованих територіях будуть розслідувані, а винні у воєнних злочинах покарані. Суд може порушити розслідування проти будь-яких осіб, зокрема, військових і посадовців росії, причетних до таких злочинів на території України.

З 2 березня 2022 року Офіс прокурора МКС проводить незалежне розслідування в Україні.

17 березня стало відомо, що судді Міжнародного кримінального суду видали ордер на арешт президента росії путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової.

Палата досудового провадження МКС має докази вчинення ними воєнного злочину, а саме незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих територій України до рф.

Ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих прокуратурою 22 лютого 2023 року. Ці ордери є таємними – щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування. Але враховуючи те, що викрадення українських дітей тривають, а обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшого вчинення злочинів, Палата вирішила дозволити оприлюднити інформацію щодо існування ордерів, імен підозрюваних та злочинів, за які їх було видано. Інша інформація – конфіденційна.

Рішення суддів МКС ще більше ізолювало путіна та зробило його і львову-бєлову фактично нев’їздними до 123 країн світу, що ратифікували Римський статут МКС, адже ці країни зобов’язані арештувати президента росії та російську омбудсменку.

Однак в історії є приклади, коли ордери на арешт було проігноровано.

Отже, які наслідки матиме ордер на арешт для путіна? І які шанси, що очільник кремля та російська омбудсменка будуть арештовані й постануть перед судом?

ЧОМУ Є СУМНІВИ, ЩО ПУТІНА ВИДАДУТЬ ГААЗІ

Минулого року почали точитися чутки, що МКС має намір відкрити перші справи щодо воєнних злочинів росії в Україні. Різні джерела оголошували різну інформацію. Одні казали, що це може статися наприкінці 2022 року, інші – у 2023-му.

На початку березня цього року з’явилася інформація, що МКС має намір порушити дві справи про воєнні злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну, і домагатиметься видачі ордерів на арешт кількох осіб. Достеменно природа справ була невідома, але враховуючи, що прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан під час своєї поїздки в лютому цього року в Україну багато говорив про незаконне вивезення дітей росією з території України, а також те, що кремль навмисно завдавав ударів по цивільній інфраструктурі, було зроблено висновки щодо перших можливих справ. Але кому саме пред’явлено обвинувачення, було незрозуміло.

17 березня стало відомо, що путін фактично офіційно став воєнним злочинцем.

Судді Міжнародного кримінального суду видали ордер на арешт президента росії путіна та російської дитячої омбудсменки марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення дітей з окупованої території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Ордер на арешт керівника ядерної держави звучить вражаюче, але багато експертів сумніваються, що вдасться витягти путіна з російського бункера та відправити в Гаагу.

Нідерландський адвокат Герт Ян Кноопс висловив думку, що ймовірність того, що справа дійде до судового розгляду, невелика, оскільки суд може відбутися, лише якщо підозрюваний фізично буде присутній у Гаазі. Процес у МКС не може відбуватися заочно.

«росія не буде співпрацювати, і путін все одно може подорожувати до країн, які не визнають МКС, не будучи арештованим», – зазначив він.

Зокрема, Китай, Іран, Сирія – так само, як і росія, – не визнають МКС.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) не має власної поліції для арешту та залежить від міжнародного співтовариства у виконанні ордера на арешт. Як сказав голова Міжнародного кримінального суду Пйотр Гофманський, ордер на арешт – це не чарівна паличка, але є 123 держави, де путін не буде в безпеці. Справа в тому, що президент росії владімір путін та російська омбудсменка марія львова-бєлова можуть бути арештовані у 123 країнах, які ратифікували Римський статут.

Римський статут МКС – це міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року, він набрав чинності з 1 липня 2002 року. Римський статут ратифікували 123 держави, які домовилися спільно виступати проти порушення міжнародних правових норм. Таким чином 123 країни зобов’язані арештувати путіна та львову-бєлову, якщо ті перетнуть кордон, і передати Міжнародному кримінальному суду в Гаазі.

«Міжнародний кримінальний суд, до складу якого входять судді з усього світу, користується повагою в багатьох частинах світу. Це означає, що звинувачення ще більше послаблять глобальний авторитет путіна та росії. Це заклеймило його перед усім світом як міжнародного ізгоя, обвинуваченого в історично кричущих злочинах. За сучасну історію лише троє діючих глав держав отримали обвинувачення МКС під час перебування на посаді: путін, покійний лівійський лідер Муаммар Каддафі та колишній президент Судану Омар аль-Башир. Цей крок суду має незаперечну моральну вагу, поставивши путіна в один ряд із Каддафі, аль-Баширом, Мілошевичем та нацистськими злочинцями», – сказав у коментарі Укрінформу Юрій Пархоменко, партнер Вашингтонського офісу міжнародної юридичної фірми Foley Hoag, залучений у міждержавних спорах, зокрема, у справах про воєнні злочини та геноцид.

Хоча жодних юридичних перешкод для арешту та видачі путіна немає, але в історії вже були випадки, коли міжнародні ордери на арешт ігнорувалися.

Наприклад, Йорданія та кілька африканських країн свого часу відмовилися арештувати суданського диктатора Омара аль-Башира під час його візиту.

«Омар аль-Башир, звинувачений у 2009 році в геноциді в Дарфурі, залишався на посаді ще десять років, поки його не повалили в результаті державного перевороту. З тих пір його переслідували в Судані за інші злочини, але не передали МКС. Перебуваючи на посаді, він відвідав низку арабських та африканських країн, у тому числі країни-члени МКС Чад, Джибуті, Йорданію, Кенію, Малаві, Південну Африку та Уганду, які відмовилися затримувати його. Суд дорікнув цим країнам або направив звернення до Ради Безпеки ООН за їх невиконання своїх обов'язків», – зазначив Пархоменко.

Колишній президент Судану Омар Хасан Ахмед аль-Башир був першим в історії МКС лідером держави, якому за чинного правління видали ордер на арешт. Його справа перебуває на стадії досудового розгляду, доки Омара аль-Башира не передадуть до Гааги.

«Ордер значно обмежує можливість міжнародних поїздок путіна. Він, безсумнівно, уникатиме візитів до країн, де його можуть заарештувати, або прагнутиме отримати попередні гарантії неарешту, що потенційно буде проблематичним і несумісним із зобов’язаннями держав-учасниць за Статутом. Таджикистан, який путін відвідав наприкінці червня 2022 року, є державою-учасницею, а також Бразилія та Південна Африка, партнери росії по БРІКС. Тому участь путіна в саміті БРІКС у Преторії в серпні 2023 року виглядає малоймовірною», – підкреслив Пархоменко.

Варто зазначити, що 123 країни світу, які ратифікували Римський статут, мають юридичне зобов’язання співпрацювати з МКС. Тоді як інші країни можуть запропонувати МКС співпрацю. Тож путін та львова-бєлова ніде не можуть почуватися в безпеці.

ЧОМУ ПУТІН НЕ МАЄ ІМУНІТЕТУ ПЕРЕД МКС І ЯКОЮ МОЖЕ БУТИ НАСТУПНА СПРАВА

Апеляційна палата МКС у своєму рішенні у справі Йорданії щодо аль-Башира від 2019 року постановила, що держави-учасниці не можуть посилатися на імунітет глави іноземної держави згідно зі звичаєвим міжнародним правом як на підставу для відмови у запиті МКС щодо арешту і видачі, оскільки такі імунітети не перешкоджають здійсненню юрисдикції МКС, тоді як держави-учасниці зобов’язані допомагати Суду в цьому.

«Таким чином запит на арешт і видачу путіна не буде суперечити обов’язкам держав-учасниць щодо інших держав поважати міжнародні правові імунітети і, отже, повинен бути виконаний ними відповідно до Статуту. Тому цілком можливо, що запити про співпрацю щодо арешту та видачі путіна і львової-бєлової вже були або незабаром будуть передані державам-учасницям, що піддає путіна і львову-бєлову ризику арешту за кордоном», – підкреслив Юрій Пархоменко.

У коментарі Укрінформу нідерландська експертка з міжнародного права, доцент кафедри міжнародного кримінального права Амстердамського університету Маріке де Хун зазначила, що ордер на арешт путіна – це дуже важливий крок для МКС, який переслідує чинного главу держави, тоді як він веде війну, сповнену систематичних воєнних злочинів.

Вона також наголосила, що путін не має імунітету перед МКС, бо суд не визнає недоторканності глави держави.

Нідерландська експертка пояснила: попри те, що росія не є стороною Римського статуту МКС, але громадяни росії скоюють воєнні злочини на території України, а Україна зі свого боку звернулася до Міжнародного кримінального суду (адже сам Римський статут передбачає таку можливість для країн, які його підписали, але не ратифікували), тож МКС може переслідувати путіна та інших росіян за їхні злочини.

Маріке де Хун також сказала, що цікавим є й вибір справи: серед безлічі скоєних воєнних злочинів прокурор МКС віддає пріоритет незаконному вивезенню українських дітей.

«Ця справа відносно легка, оскільки путін та львова-бєлова публічно обговорюють успіхи своєї кампанії з “порятунку” українських дітей та передачі їх на усиновлення до російських родин. Отже, справа полягає не в тому, що вони заперечують свої дії, вони стверджують, що такі дії виправдані, з чим я сумніваюся, що погодяться судді Міжнародного кримінального суду», – наголосила вона.

Маріке де Хун зазначила, що основна проблема для МКС полягає в тому, що він не може здійснювати судове переслідування заочно.

«Таким чином справу буде передано до суду лише в тому випадку, якщо МКС зможе домогтися арешту путіна чи львової-бєлової. Проте прокурор МКС сподівається, що це вже є важливим сигналом для всіх учасників цієї війни», – наголосила експертка.

За її словами, невдовзі може стати відомо й про інші справи, зосереджені на атаках на цивільну інфраструктуру.

«Такими пріоритетами МКС намагається дати зрозуміти тим, хто воює та підтримує цю війну, що він переслідує їх. Сподіваючись, що це змусить деяких людей чи держави відступити», – зазначила нідерландка.

Експертка також сказала, що, якщо припустити, що путіна заарештували, його справді логічно відправити до Гааги.

«Він мав би імунітет глави держави перед українським національним судом, тому мало б сенс судити його в Гаазі, в МКС. Для львової-бєлової все могло б бути інакше. Якщо її заарештують і якщо Україна воліє сама притягнути її до кримінальної відповідальності, то це можливо. Це означало б, що МКС більше не переслідуватиме її та, ймовірно, поділився б наявними проти неї доказами з українським прокурором. Україна також могла б дозволити МКС вести справу проти неї (львової-бєлової, — ред.), а сама зосередитися на багатьох інших справах, які вона готує: це буде вибір, який зробить Україна», – пояснила нідерландська експертка з міжнародного права.

Варто зазначити, що ордер на арешт президента росії володимира путіна та дитячого омбудсмена марії львової-бєлової виданий довічно.

Прокурор МКС Карім Хан заявив, що «володимиру путіну і уповноваженій у справах дітей марії львовій-бєловій загрожує ордер на арешт до кінця їхнього життя».

Також під час конференції у Лондоні 20 березня прокурор МКС закликав до колективної наполегливості у здійсненні правосуддя та відновленні справедливості.

Він також сказав, що докази свідчать про те, що дії росії щодо українських дітей були не гуманітарною допомогою, у чому країна-агрессор щосили намагається переконати світ. «Ордер на арешт путіна довів, що МКС і Офіс прокурора Каріма Хана безкомпромісно стоять на варті справедливості. Сьогоднішня зустріч – черговий доказ того, що справедливість є нашою спільною фундаментальною цінністю, і ми не допустимо безкарності за міжнародні злочини», – наголосив генеральний прокурор України Андрій Костін у Лондоні.

Загалом понад 40 країн взяли участь у конференції міністрів юстицій держав світу в Лондоні, що була організована спільно урядами Великої Британії та Нідерландів з метою збору коштів для фінансування роботи МКС із розслідування воєнних злочинів в Україні.

СКІЛЬКИ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ БУЛО ВИКРАДЕНО І СКІЛЬКИ ВДАЛОСЯ ПОВЕРНУТИ

Скількох українських дітей депортували загарбники, достеменно не відомо, бо російська влада не повідомляє жодну міжнародну організацію, у тому числі гуманітарну щодо кількості умовно «евакуйованих» дітей, яких вони «рятують», а не депортують.

«Саме такою є риторика вищих посадових осіб рф щодо очевидних фактів примусового переміщення та депортації дітей. На сьогодні за інформацією ДП «Український національний центр розбудови миру», яке виконує функції Національного інформаційного бюро, слідчі та прокурори в межах кримінального провадження перевіряють інформацію щодо 16 226 дітей з Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей. Мова йде про території, які були або залишаються тимчасово окупованими рф», – сказала в коментарі Укрінформу начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора України Юлія Усенко.

Вона також розповіла, що наразі вдалося повернути додому 308 українських дітей.

«Коли ми говоримо про долю наших дітей, депортованих до рф, то важливо знати, що дітей передають на виховання у російські сім’ї, в іншу людську групу. рф проводять цілеспрямовану політику щодо асиміляції українських дітей з росіянами, змінюючи для цього законодавство та створюючи умови для можливості передачі наших дітей під опіку в російські сім’ї та можливого усиновлення за російським законодавством», – сказала вона.

Усенко наголосила, що видача ордерів на арешти фактично означає, що путін та львова-бєлова мають офіційний статус підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів.

«Це ще один крок до перемоги. У той час, коли наші військові виборюють кожен сантиметр нашої території ціною власного життя, юридичний фронт виборює можливість притягнути до відповідальності винних за розв’язання агресивної війни проти України та за вчинення воєнних злочинів, особливо щодо українських дітей. Упевнена, що все попереду, але це серйозний сигнал початку процесу міжнародного правосуддя над тими, хто грубо порушує міжнародне право у сучасному світі та невідворотність покарання для винних», – підкреслила Усенко.

Вона також розповіла, що наша держава та прокурори Офісу Генерального прокурора, зокрема, повністю сприяли роботі Міжнародного кримінального суду на території України. Цьому передували і законодавчі зміни, і дипломатичні рішення, і наполегливість кожного й кожної, хто документував ці факти та тих, хто про них свідчив.

«На підставі отриманої від прокурорів Офісу Генерального прокурора інформації, слідчі та прокурори МКС самостійно проводили слідчі дії та збирали докази у цій справі. Їх діяльність є абсолютно незалежною та об’єктивною, і для нас це дуже важливо», – сказала Усенко.

Вона також запевнила, що ювенальні прокурори ОГП продовжують працювати у взаємодії зі слідчими та прокурорами МКС щодо випадків депортації українських дітей.

ЩО ПОКАЗАЛА РЕАКЦІЯ росії

Тим часом у самій росії нове шоу – оголосили про власне розслідування щодо прокурора МКС Каріма Хана та суддів МКС, а ордери на арешт путіна та львової-бєлової назвали незаконними.

Попри цей випад у відповідь, ордер уже працює: він ще більше ізолює президента рф та робить і його самого, і російську омбудсменку й їхнє оточення нерукостислими. Контакт із путіним також є високим ризиком для лідерів держав, що назавжди може зіпсувати репутацію, особливо якщо, наприклад, приїхати на зустріч на територію рф. Тож, хоч як би гучно кричали в росії, що ордер на арешт не має для них жодного значення, лава підсудних у Гаазі з кожним днем усе ближче.

Показовий і той факт, що ніхто з російських пропагандистів та коментаторів новини з Гааги про ордер МКС навіть і не подумав виправдати путіна. Звучали лише погрози закидати світ ядерною зброєю та заяви, що сам ордер нічого не вартий. Напрошується висновок, що провину російського лідера визнають його ж поплічники у самій росії.

Залишається сподіватися, що одного дня росіяни таки прозріють. І тоді, як це свого часу сталося із суданським диктатором Омаром аль-Баширом, і путін втратить свою владу. Коли ставлення до лідера твоєї країни настільки змінилося, то, як то кажуть, можливі варіанти. Прикладом, росіяни віддадуть свого диктатора в обмін на те, що з росії знімуть санкції. Чи може, під час польоту літак з путіним на борту раптом зламається, йому доведеться сісти в аеропорту однієї зі 123 країн, що ратифікували Римський статут. І тоді станеться арешт, і байдуже буде, що це президент, бо ордер є, тож усе законно. А наступною зупинкою буде вже Гаага, де в одній із зал Міжнародного кримінального суду одного дня розпочнеться історичний процес.

Ірина Драбок, Гаага

Источник