Парламент Болгарії не зміг сформувати уряд меншості

Парламент Болгарії після тригодинного обговорення відхилив склад запропонованого правоцентристською парією ГЄРБ уряду на чолі з Росеном Желязковим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Novinite.com.

Зазначається, що за формування нового уряду меншості проголосували 98 депутатів, переважно від партій ГЄРБ та ДПС. Проти висунення Желязкова на посаду прем’єр-міністра висловилися 138 депутатів. Двоє обранців утрималися.

«Ми побачили на парламентських дебатах, що певним чином особисті випади домінували над політичними тезами. І фокус був на минулому, а не на майбутньому. Всі ми, особливо у кризові часи, повинні чітко керуватися законом», – заявив президент Болгарії Румен Радєв.

Водночас співголова партії «Ми продовжуємо зміни – Демократична Болгарія» Асен Васильєв назвав невдалу спробу сформувати уряд меншості ГЄРБ марнуванням часу.

«Аби уряд був затверджений, у такій складній ситуації необхідно провести попереднє обговорення програми в деталях, попереднє обговорення політики, законодавчої програми. І тільки після цього модна переходити до формування Ради міністрів і шукати підтримку», – зауважив Васильєв.

Як пише Balkan Insight, провал у формуванні уряду меншості наблизив Болгарію до сьомих загальних виборів за останні три роки.

Через поразку ГЄРБ, мандат на формування уряду тепер перейде до партії ДПС. У разі чергової невдачі президент Болгарії на свій розсуд обере партію, на яку буде покладено це завдання.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня в Болгарії відбулися шості за три роки парламентські вибори, а також вибори до Європейського парламенту.

Фото: БТА

Источник