Парламент Грузії остаточно затвердив закон про «іноагентів», подолавши вето президентки

Парламент Грузії не врахував зауважень президентки Саломе Зурабішвілі та у вівторок, 28 травня, подолавши вето глави держави та остаточно затвердивши закон «Про прозорість іноземного впливу».

Про це повідомляє Ехо Кавказа, передає Укрінформ.

Проти мотивованих зауважень президентки проголосували 66 депутатів; за подолання вето президента проголосували 84 депутати, проти — 4.

Згідно З конституцією, тепер закон у триденний термін передається президенту Грузії. Саломе Зурабішвілі в п'ятиденний термін може підписати й опублікувати його. Проте якщо вона відмовиться від підписання, закон у п'ятиденний  термін підпише й опублікує голова парламенту — Шалва Папуашвілі.

Таким чином, документ може бути опублікований уже в перших числах червня, пише видання. Відповідно до закону, протягом двох місяців (до початку серпня) відповідні органи та посадовці мають ухвалити і опублікувати підзаконні акти, міністерство юстиції Грузії та Національне агентство публічного реєстру мають провести «попередні матеріально-технічні та інші заходи для виконання цього закону».

За попередньою інформацією, вже із серпня ЗМІ та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, протягом місяця мають через Будинок юстиції внести заяву про реєстрацію як організацій, що провадять інтереси іноземної сили. В іншому разі їх можуть оштрафувати. Для виявлення «організацій, що проводять інтереси іноземної сили» і перевірки виконання вимог закону мінюст в будь-який час може провести моніторинг, а уповноважений чиновник — отримати необхідну інформацію, зокрема персональні дані.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу». Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

Сьогодні зранку у Тбілісі біля парламенту Грузії зібралися учасники акції протесту проти російського аналога закону «про іноагентів».

Фото: SOVA

Источник