Перші теледебати у США: програли обидва?

Байден і Трамп вийшли на публіку без свіжих ідей

Перші теледебати двох майбутніх кандидатів на президентську посаду у США, що відбулися пізно ввечері в четвер (у п’ятницю вдосвіта за Києвом) в Атланті на телеканалі CNN стали явним розчаруванням для мільйонів глядачів. Обидва дебатанти відповідали на запитання модераторів плутано й часом недоладно, а Байден, крім того, майже втратив голос, збивався, робив недоречні паузи. Трамп явився у червоній краватці, Байден – у синій: ці кольори символізують партії, які невдовзі висунуть їх кандидатами, – відповідно, Республіканську та Демократичну.

БАГАТО ЩО ВПЕРШЕ

Уперше в історії виборів теледебати відбулися ще до національних партійних з’їздів, тобто до офіційного висунення кандидатів.

На вимогу Трампа, опоненти не користувалися жодними записами. На вимогу Байдена, поєдинок відбувся без авдиторії, яка могла б підбадьорювати своїх обранців вигуками й аплодисментами – у телестудії були присутні лише двоє телеведучих. Крім того, мікрофони вмикалися, лише коли політикам давали слово, аби вони не перебивали одне одного й не вставляли коментарі, як це любить робити Трамп.

І нинішній, і колишній президенти ретельно готувалися до двобою.

Трамп за тиждень до дебатів різко змінив риторику. Аби не завищувати у своїх прихильників очікувань від перемоги над забудькуватим Байденом, він раптом заявив за кілька днів до зустрічі, що той є гідним суперником на дебатах.

Байден протягом тижня перебував у заміській резиденції Кемп-Девід, де з групою радників відпрацьовував відповіді на запитання та очікувані закиди від опонента.

Фото: Getty Images

Головною метою Трампа було показати, що 81-річний Байден втратив пам’ять і гостроту розуму й не здатний очолювати країну ще чотири роки (у листопаді йому сповниться 82).

Водночас дебати показали, що команда експрезидента відпрацьовувала не лише атаки на Байдена, а й демонстрацію позиції з тих чи тих питань, із чим у Трампа останнім часом явно спостерігалися проблеми.

Головним же завданням Байдена було не так продемонструвати якусь позицію (у цьому плані навряд чи від нього чекали чогось нового), скільки те, що він добре орієнтується в поточній ситуації й може керувати державними справами.

Насправді 78-річний Трамп молодший від Байдена всього на три з половиною роки. Але його команда підносить цю вікову різницю як неабияку перевагу.

ЗЛОЧИНЕЦЬ, ЛОХ, НЕВДАХА, НАЙГІРШИЙ В ІСТОРІЇ ПРЕЗИДЕНТ…

Обидва дебатанти не жаліли епітетів і протягом усіх дебатів обмінювалися взаємними звинуваченнями.

Байден звинуватив Трампа в тому, що той злочинець, Трамп обізвав Байдена найгіршим президентом в історії США.

Фото: CNN

Власне, дебати й почалися з обміну «люб’язностями».

Президент заявив, що Трамп залишив йому «жахливу» економіку.

Той відповів, що боротьба Байдена з COVID була «катастрофою», а інфляція «абсолютно вбиває нас».

Байден, відповідаючи на запитання про державний борг, зробив паузу, втративши хід думки.

Кілька разів він збивався й не закінчував речення.

«Податкова реформа створить гроші, які допоможуть зміцнити систему охорони здоров’я, переконавшись, що ми зможемо зробити так, щоб кожна окрема людина мала право на те, що я зміг зробити з COVID, вибачте, з усім, з чим нам довелося мати справу», – сказав Байден. Далі витримав паузу й додав: «Ми нарешті перемогли Medicare (державна програма медичного страхування, – ред.)», маючи на увазі COVID-19.

«Він має рацію, – підхопив ці слова Трамп. – Він справді переміг Medicare. Він побив її до смерті».

Байден зазначив, що Трамп – «єдина людина на цій сцені, яка є засудженим злочинцем», згадав йому справи про сексуальне насильство, зв’язок із порнозіркою «в ту ніч, коли дружина була вагітна».

Фото: Getty Images

За словами Байдена, Трамп має «мораль бездомного кота». Також назвав експрезидента лохом (sucker) і невдахою (loser).

У відповідь Трамп згадав про кримінальне переслідування сина Байдена – Гантера, заявивши, що той є «засудженим злочинцем на дуже високому рівні».

Байден звинуватив Трампа в готовності залишити НАТО.

«Я ніколи не чув стільки дурниць, – сказав президент. – Цей хлопець хоче вийти з НАТО». «Ти збираєшся залишатися в НАТО?» – звернувся він до опонента.

У відповідь Трамп заявив, що змусив країни Альянсу вкласти сотні мільярдів доларів у безпеку.

Трамп часто ігнорував запитання модераторів, використовуючи свій час для звинувачень на адресу Байдена. Кілька разів він намагався перебити президента, але в ті моменти його мікрофон було вимкнено, як це й передбачалося умовами дебатів.

Іноді модераторам доводилося повторювати запитання, оскільки Трамп не відповідав на них, як-от про ставлення до пропозицій Путіна щодо припинення війни. Спочатку Трамп, відповідаючи на це запитання, говорив про своє ставлення до виведення американських військ з Афганістану. Коли модератор повторив його, він коротко відповів: «Ні».

Фото: CNN

РОСІЙСЬКА ВІЙНА: ЗНОВ ЗА РИБУ ГРОШІ

Експрезидент вкотре заявив, що зупинить війну між Росією та Україною в разі його обрання ще до інавгурації.

При цьому знову звинуватив Байдена у виділенні великих коштів Україні.

«Якби в нас був справжній президент, якого би Путін поважав, він би ніколи, ніколи не вторгся в Україну», – сказав Трамп.

За його словами, у російській війні «загинуло набагато більше людей, ніж вони думають… Вони говорять про цифри – ви можете подвоїти ці цифри, можливо, потроїти їх. Він (Байден) нічого не зробив, щоб зупинити… І насправді, я думаю, він заохочував Росію до нападу».

Трамп заявив, що Путін вирішив вторгнутися в Україну, щоб втілити свою «мрію», побачивши «жахливий, ганебний, найганебніший момент в історії нашої країни», коли американські війська виходили з Афганістану, де США «залишили озброєння вартістю в мільярди доларів».

За словами Трампа, Байден «виділив 200 млрд доларів чи навіть більше Україні». «Щоразу, коли (Президент Володимир) Зеленський приїжджає до цієї країни, він іде з 60 млрд доларів. Він найбільший продавець в історії. Я не збираюся його критикувати, я нічого не критикую. Я кажу лише про гроші, які ми витрачаємо на цю війну», – сказав Трамп.

Фото: CNN

«А ми не повинні були їх витрачати. Цього ніколи не повинно було статися. Як буду обраний президентом, я залагоджу цю війну між Путіним і Зеленським ще до того, як вступлю на посаду 20 січня. Я залагоджу цю війну. Людей вбивають так безглуздо і нерозумно», – заявив він.

Натомість Байден наголосив, що «Путін – воєнний злочинець». «Він убив тисячі й тисячі тисяч людей. І ясно дав зрозуміти одне: він хоче відновити те, що було частиною радянської імперії, а не просто (загарбати) шматок України. Це те, чого він хоче, і ти думаєш зупинити це?» – сказав Байден, звертаючись до Трампа.

БАЙДЕН ЗАГОТУВАВ БАГАТО ЦИФР, АЛЕ НЕ МІГ ЇХ ЗГАДАТИ

Висловити своє враження про дебати ми попросили експерта з української політики США, керівника Українського конгресу Америки у Нью-Йорку Андрія Добрянського.

«Ми бачили, що президент Байден застуджений, тому говорив тихо, а Трамп зухвало виголошував неправду, як і раніше – на виборах у 2016 та 2020 роках, – розповів експерт. – Українське питання не було виразним. Прибічники Байдена, напевне, звинувачуватимуть Трампа в тому, що той хотів би співпрацювати з Путіним. Розмова про Україну була надто короткою. Я би хотів почути бодай від одного кандидата чіткіше – як Америка підтримуватиме Україну.

Щодо Байдена, то він не висловлювався виразно й сильно з жодного питання, був надто м’яким у свої формулюваннях. А Трамп знову повторив брехню про те, що як тільки він прийде до влади, відразу настане мир, і він усе залагодить дуже швидко.

Ще він казав, що Америка виділяла великі гроші на Україну, а Європа – ні. Ми так само знаємо, що це неправда.

Фото: CNN

На мою думку, Байден заготував забагато цифр, але не міг їх згадати. Йому слід було говорити більш емоційно щодо тих чи інших позицій, а не намагатися згадати цифри. Це йому поплутало думки. Він явно мав багато інформації, але не доніс її. Чимало речень він не закінчив.

Але він назвав Путіна під час дебатів воєнним злочинцем – це великий плюс.

Вони говорили доволі слабко і про боротьбу з міграцією, і про медичне страхування, і про аборти. Емоції з’явилися у Байдена, лише коли мова зайшла про злочини Трампа. А також коли він згадав про свого покійного сина, який служив у Іраку, та про необхідність підтримувати ветеранів. Трамп раніше висловлювався проти такої підтримки…

Спочатку Трамп видавався сильним і готовим до лідерства. Але коли згадали про злочини та заколот 6 січня, то він уже не виглядав так, як хотів.

Зрештою, такі дебати проводити зарано. У червні ще ніхто не думає про голосування. Тема виборів стає актуальною лише у вересні. Ще навіть немає офіційних платформ, то про що тоді дебатувати?»

ПРОГРАЛИ ВСІ

Американський експерт, дослідник російського геноциду в Україні також поділився враженнями від дебатів.

«Байден виглядав не найкращим чином. Часом йому було важко донести свою точку зору. Але й Трампа було дуже важко зрозуміти чи встежити за його думкою, – сказав він. – Трамп говорить набагато впевненіше й дуже голосно, створюючи враження, ніби в його словах більше сенсу. Але при цьому він схожий на продавця вживаних автомобілів…

Фото: CNN

Насправді, з точки зору змісту, Байден був послідовніший, тоді як Трамп просто прискіпувався до того, що той казав.

У якийсь момент експрезидент заявив, що Байден – палестинець, але «поганий палестинець», що не має жодного сенсу.

Насправді Трамп сказав дуже мало й доніс мало будь-якого сенсу. Навіть у питанні про те, чи прийме він результати виборів, якщо Байден переможе, він заявив, що Україна вже втратила так багато людей і прекрасних золотих куполів…

Найбільше мене здивував коментар Трампа про те, що Путін, побачивши виведення військ з Афганістану і те, як погано США виглядали після цього, вирішив вторгнутися в Україну. Він заявив, що це була «мрія» Путіна і що він мав розмову про це з російським очільником.

Але чому в цьому разі не було жодної реакції з його боку?

Байден теж кілька разів говорив доволі плутано. Хоча здебільшого він висловлювався в дусі того, що сповідують демократи.

Стосовно того, хто вийшов переможцем дебатів, то це вельми складне питання. Я б сказав, що Байден був трохи кращий, бо в кінці Трамп узагалі говорив незв’язно.

Але думаю, що програли всі – і Трамп, і Байден, і зрештою – Америка. Врешті, програв весь світ.

Фото: CNN

*   *   *

У жовтні, ближче до дня виборів, кандидати проведуть ще одні теледебати.

Чергові, 60-ті президентські вибори у США відбудуться у вівторок 5 листопада 2024 року. Також пройдуть вибори обох палат Конгресу – Палати представників і третини Сенату.

Володимир Ільченко, Нью-Йорк

Перше фото: GETTY IMAGES

Источник