Під час головування в ЄС Угорщина вже завдала великої шкоди — МЗС Німеччини

У МЗС ФРН розкритикували активність прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на зовнішньополітичній арені, яку він виявляє останніми днями, коли Будапешт головує в Раді ЄС.

Про це сказав речник міністерства Себастьян Фішер на брифінгу в п’ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми зараз маємо дванадцятий день (головування Угорщини в ЄС — ред.), і вже завдано великої шкоди», — заявив Фішер.

За його словами, посли ЄС чітко дали зрозуміти це послу Угорщини на останньому засіданні Комітету постійних представників. Вони ще раз звернулися до угорської сторони з проханням «припинити обструкційні спроби та… дотримуватися вимог лояльності ЄС».

Речник МЗС підкреслив, що Віктор Орбан від час своїх вояжів не може говорити від імені ЄС, оскільки це компетенція президента Європейської ради та високого представника з питань зовнішньої політики.

У Німеччині ці візити глави угорського уряду сприймають «із великим подивом і скептицизмом». Така поведінка, за словами дипломата, суперечить вимогам ЄС щодо лояльності, зокрема ролі головуючої у Раді, яка полягає в тому, щоби бути нейтральним посередником між державами-членами та намагатися просувати процеси в ЄС і процеси прийняття рішень в ЄС таким чином, щоб досягти доброго результату. Орбан же зараз робить цілком протилежне.

Фішер нагадав про консолідовану позицію ЄС щодо України. «Спільна позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України є чіткою та однозначною. Є висновки Ради міністрів закордонних справ щодо цього на європейському рівні. Є рішення Європейської ради глав держав і урядів, які Угорщина підтримала і зобов’язана виконувати, і ми очікуємо від президента Угорщини їх виконання. Позиція полягає в тому, що Росія має негайно припинити війну проти України, яка порушує міжнародне право, і що ми як ЄС стоїмо на боці України», — підкреслив речник МЗС ФРН.

Як повідомлялося, після візиту до Києва Орбан відвідав Москву й Пекін, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні.

Від початку «турне» угорського лідера політичне керівництво ЄС заявило, що під час таких візитів Орбан представляє виключно себе та позицію своєї країни і не уповноважений представляти інтереси ЄС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що посередниками у мирних переговорах можуть бути лише ті країни, які можуть серйозно впливати на режим Путіна у військовому чи економічному плані.

Источник