Поліція під парламентом і сльозогінний газ: у Грузії знову мітингують проти закону про «іноагентів»

У Тбілісі перед будівлею парламенту проходить чергова акція протесту проти законопроєкту про «іноагентів».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Эхо Кавказа.

Мітингувальники вийшли на проспект Руставелі у грузинській столиці. Вони скандують гасла «Раби!Раби!», звертаючись до представників правоохоронних органів, йдеться у матеріалі. Учасники акції тримають у руках плакати і прапори Грузії та Євросоюзу, виступаючи проти проросійського курсу грузинської влади.

Біля бокового входу до парламенту знаходяться лідери партії «Ахалі» Ніка Гварамія та Ніка Мелія разом зі своїми прихильниками. Там також вишикувалася поліція, яка намагається перешкодити проникненню учасників протесту до внутрішнього двору парламенту.

До місця скупчення людей та правоохоронців прийшов голова департаменту патрульної поліції Важа Сірадзе, однак він не надав коментарів «Эхо Кавказа».

МВС Грузії закликало громадян не блокувати бокові входи до парламенту, нагадавши, що у березні 2023 року саме цей крок спровокував серйозне протистояння між протестувальниками та правоохоронцями.

Спецпризначенці відтіснили учасників акції протесту проти закону про «іноагентів», яка триває біля будівлі грузинського парламенту в Тбілісі, повідомляє Эхо Кавказа.

Проти мітингарів, ймовірно, використали сльозогіннний спрей. У результаті є постраждалі, серед яких лідер партії «Гірчі — більше свободи» Зураб Джапарідзе.

Поліція закликала громадян розійтися, застерігаючи, що в іншому разі «проти них буде вжито заходів, передбачених законом».

Однак демонстранти залишаються і на проспекті Руставелі, і перед будівлею парламенту в Тбілісі.

Зазначається, що обговорення закону про «іноагентів» продовжать у грузинському парламенті у середу, 17 квітня.

Як повідомлялося, 16 квітня законопроєкт про «іноагентів» винесли на пленарне засідання парламенту Грузії — попри акції протестів у містах країни та занепокоєння західних партнерів.

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту країни навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

На початку квітня виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив про повернення уряду до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту в Тбілісі відбулися акції протестів. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів».

Фото: Радіо Свобода, Sova

Источник