Президент Шрі-Ланки втік з країни на тлі масових протестів

Президент Шрі-Ланки Ґотабая Раджапакса вилетів зі своєї країни на Мальдіви, після того, як на тлі масових протестів й найгіршої економічної кризи в острівній державі пообіцяв піти з посади.

Про це повідомляє в середу агентство AFP, передає Укрінформ.

«Раджапакса на вихідних пообіцяв, що в середу оголосить про свою відставку та звільнить шлях для мирного переходу влади», — уточнюється в публікації.

Його заява пролунала після того, як його резиденцію заполонили десятки тисяч протестувальників.

Повідомляється, що опальний президент хотів полетіти в Дубай комерційним рейсом, однак співробітники аеропорту в його країні відмовилися від VIP-обслуговування та наполягли на тому, щоби всі пасажири проходили через спільний контроль. Тому, в середу зранку Раджапакса залишив країну на борту військового літака Ан-32 разом з дружиною та особистим охоронцем.

Як президент 73-річний Раджапакса користується імунітетом від арешту. Вважається, що перед тим, як оголосити про залишення посади, він хотів виїхати за кордон, щоб уникнути ув’язнення.

Нагадаємо: у 2022 році в Шрі-Ланці спалахнула нова політична криза через боротьбу за владу між президентом Ґотабая Раджапаксом і парламентом країни. Ситуація загострилася антиурядовими протестами й демонстраціями, каталізаторами яких стали продовольча й економічна кризи в країні.

Источник