Протести в Ірані: внаслідок перестрілки біля відділку поліції загинули 20 людей

Унаслідок зіткнень та перестрілки біля поліцейського відділку в місті Захедан на південному сході Ірану в п’ятницю загинули щонайменше 20 людей, включаючи двох старших офіцерів іранського режиму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє інформаційний портал Middle East Eye.

"Щонайменше 20 людей загинули під час перестрілки в місті Захедан, столиці провінції Сістан та Белуджистан, у час, коли країну продовжують охоплювати протести через смерть Махси Аміні", — йдеться у повідомленні.

Інцидент стався після того, як віруючі після п'ятничної молитви вийшли на вулицю та приєдналися до антиурядових демонстрацій.

Офіційні ЗМІ та представники опозиції Ірану висунули різні версії того, як спалахнуло насильство. Так, "Голос Америки" процитував проживаючого в Дубаї іранського дисидента, за словами якого, поліція відкрила вогонь по демонстрантах, які зібралися біля поліцейського відділку і стали кидати в нього каміння. Іранське державне інформагентство IRNA натомість заявило, що насильство спалахнуло після "терористичної атаки на військові сили".

Офіційні іранські ресурси повідомляють, що під час перестрілки загинули двоє старших офіцерів розвідки Корпусу стражів ісламської революції. Щонайменше 20 осіб отримали поранення.

У суботу напівофіційне іранське інформагентство Tasnim заявило, що група озброєних повстанців Jaish al-Adl ("Армія справедливості") взяла на себе відповідальність за напад на поліцейський відділок у Захедані.

За повідомленням агентства Anadolu, розлючені протестувальники також підпалили громадські об'єкти, банки та поліцейські машини після повідомлень про перестрілку.

Як повідомлялося, в Ірані проходять загальнонаціональні демонстрації через смерть 22-річної Махси Аміні від рук так званої поліції моралі Ірану. Жінку затримали через «неправильно» одягнутий хіджаб. Того ж дня її доставили до лікарні в стані коми, а через два дні вона померла від внутрішніх травм.

За даними Amnesty International, від початку протестів у середині вересня було вбито щонайменше 52 людини, ще сотні отримали поранення.

Фото: АNР

Источник