Республіканці вперше за 100 років провалили обрання спікера Палати представників

Республіканська більшість у Палаті представників Конгресу США у день відкриття нової, 118-ї сесії тричі намагалася обрати спікера, однак усі спроби виявилися невдалими.

Лідер республіканців Кевін Маккарті, який вважається основним кандидатом на цю посаду, не зміг здобути мінімально необхідної кількості голосів, передає власний кореспондент Укрінформу.

Для обрання спікера нижньої палати потрібна підтримка простої більшості з-поміж усіх 435 законодавців, тобто 218 голосів. Очільник Палати представників обирається від політсили більшості, якою цьогоріч є Республіканська партія. Однак республіканці мають лише незначну перевагу над демократами, тому кожний голос усередині партії є важливим для обрання спікера.

Під час останнього голосування Маккарті набрав лише 202 голоси, 20 його однопартійців – переважно консерваторів – проголосували проти. Решта підтримала іншого республіканця, Джима Джордана.

Представники меншості також можуть пропонувати свою кандидатуру. Демократи висунули на цю посаду Хакіма Джеффріса, якого підтримали 212 однопартійців, тобто вся фракція. Але це не означає, що Джеффріс має більше шансів на перемогу – потрібно, аби голоси за нього віддала й певна кількість опонентів.

Після трьох невдалих спроб нижня палата Конгресу взяла перерву до середи.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США в складі 435 членів існує з 1913 року. За весь цей час подібна ситуація, коли більшість не змогла затвердити спікера в перший день, склалася тільки раз, у 1923 році. Тоді більшість також утримувала Республіканська партія.

Источник