Рішення повернути турбіну для Nord Stream було помилковим — ексначальник штабу оборони Канади

Рішення Канади повернути російському газпрому турбіни для “Північного потоку” було помилковим.

Як повідомляє Укрінформ, таку думку висловив колишній начальник штабу оборони Канади генерал Рік Хільєр під час пресконференції.

За його словами, володимир путін може вбачати у цьому рішення “заохочення” та ознаку подальшого послаблення санкцій. “З часом рішення повернути турбіни вбачатиметься як остання крапля, після якої почалося послаблення тиску від НАТО та Заходу загалом”, — сказав Хільєр.

Він нагадав, що після окупації росією Криму у 2014 році союзники по НАТО не спромоглися підтримати санкційний тиск на рф.

“Я переймаюся, що турбіна може стати відправною точкою повторення цього зараз”, — зазначив генерал Хільєр, який очолював штаб оборони Канади з 2005-го по 2008-й рік.

Як повідомлялось, на прохання Німеччини Канада ухвалила рішення повернути газову турбіну Siemens Energy AG після технічного обслуговування для використання в російсько-німецькому газогоні Nord Stream 1. Рішення було прийнято попри заперечення уряду України. Міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що тимчасовий дозвіл на експорт був виданий після тривалих обговорень з європейськими союзниками, а також із Міжнародним енергетичним агентством.

Згодом з’явилася інформація про дозвіл канадського уряду на ремонт турбін газопроводу упродовж двох років, що дозволяє імпортувати та реекспортувати до шести турбін, які обслуговуються на заводи Siemens Canada у Монреалі.

Источник