Росія має забезпечити деескалацію, інакше наслідки будуть суворими – Держдеп

Цілковита єдність усіх 30-ти членів Північноатлантичного альянсу, висловлена під час засідання Ради НАТО-Росія в середу, має переконати керівництво РФ, що єдиним правильним шляхом для них є дипломатія, в іншому разі наслідки будуть суворими.

Про це заявила після засідання в Брюсселі глава делегації США, перша заступниця глави Держдепу Венді Шерман, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогоднішня зустріч була справді чудовим проявом сили дипломатії. Тридцять суверенних держав говорили окремо як союзники по НАТО, але водночас вони виступали як одне ціле», — зауважила глава американської делегації.

За її словами, всі члени альянсу висловили «цілковиту єдність» на підтримку важливих міжнародних принципів, а саме можливості для будь-якої держави обирати власну політичну орієнтацію. Крім того, наголошувалося на необхідності поважати недоторканність суверенітету й територіальної цілісності інших країн.

Шерман також повідомила, що засідання Ради НАТО-Росія тривало близько чотирьох годин. За її словами, це було «нелегко», однак важливо для росіян почути потужну позицію всіх 30-ти членів Альянсу.

Зараз, підкреслила вона, Росія має зробити свій вибір.

«Я сподіваюся, що коли заступник міністра Грушко, заступник міністра Фомін і заступник міністра Рябков, а також їхній постійний представник при ОБСЄ повернуться в Москву, вони поінформують президента Росії, оцінять та зрозуміють (ситуацію – ред.), і російський президент погодиться, що правильним шляхом є дипломатія»,- зауважила представниця Держдепу.

Шерман підкреслила, що будь-який діалог або дипломатію неможливо проводити в конструктивний спосіб, коли на кордонах України стоїть понад 100-тисячний контингент РФ, а також ведеться масштабна пропаганда та дезінформація.

«Якщо Росія хоче досягти успіху в дипломатичних зусиллях, і я, звісно, сподіваюся, що вони цього хочуть – оскільки наслідки для них будуть суворими, якщо вони не підуть на це – вони повинні забезпечити деескалацію», — підкреслила перша заступниця держсекретаря США.

Як повідомляв Укрінформ, 12 січня в Брюсселі відбулося засідання Ради НАТО-Росія на тлі військового нарощування РФ біля кордонів з Україною. Це був другий раунд переговорів з росіянами – після зустрічі в Женеві 10 січня у форматі Діалогу зі стратегічної стабільності США-РФ. Ще одне засідання відбудеться в четвер, 13 січня, у форматі засідання Постійної ради ОБСЄ.

Источник