Росія створила для Європи найбільші виклики з часів «холодної війни» — представник ЄС

У зв’язку з агресивними діями Росії навколо України та російськими спробами переглянути ключові принципи європейської безпеки ЄС постає перед найбільшими викликами у цій сфері з часів завершення «холодної війни».

Про це у п’ятницю перед засіданням Ради міністрів із закордонних справ, що має відбутися наступного понеділка у Брюсселі, заявив високопоставлений представник ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми не знаємо на цьому етапі, що росіяни мають намір робити. Але те, з чим ми маємо справу зараз, – це найбільш важливо у плані безпеки у Європі з часів завершення холодної війни. Тож, очевидно, що реагування від Європейського Союзу буде на рівні цього виклику», — наголосив представник ЄС.

Він нагадав, що вчора під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі президент Єврокомісії наголосила, що подальша агресія Росії проти України матиме «масивні» наслідки.

Водночас, за словами представника ЄС, європейські міністри в понеділок не будуть обговорювати конкретні санкції. В середині, серед країн ЄС, існує принципове погодження, що відповідь на агресію Росії буде жорсткою. Наразі ЄС зважає на різні варіанти такого реагування, у залежності від подальших дій Росії.

Він зауважив, що у вимірі європейської безпеки в понеділок міністри закордонних справ країн-членів розглянуть дві головні проблеми. Перша пов’язана із концентрацією російських військ навколо України, друга – із реагуванням на запропоновані Росією проєкти договорів з США і НАТО щодо «гарантій безпеки», які прямо стосуються безпеки на європейському континенті.

«У першому питанні закликали до деескалації. Очевидно, що така величезна кількість військ вздовж кордонів підвищує ризик прорахунків та інцидентів, тож деескалація є дуже важливою. У другому – ми маємо російські пропозиції, що кидають виклик порядку з безпеки, що склався в Європі після завершення холодної війни. Ми маємо підтримувати діалог з Росією, як би важко це не було, та продовжувати тісний контакт з нашими союзниками в НАТО і США. Ми також надаємо дуже велику роль ОБСЄ для майбутнього обговорення цих питань», — сказав представник ЄС.

Він зауважив, що у зустрічі європейських міністрів візьме участь державний секретар США Ентоні Блінкен, який приєднається до спільної роботи в рамках Ради ЄС в дистанційному режимі.

«Це буде добра нагода обмінятися поглядами з нашими американськими друзями й союзниками», — додав представник ЄС.

Як повідомлялося, 20 січня під час віртуального виступу в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що ЄС прагне діалогу з Росією та зниження поточної напруги, але будь-які подальші агресивні дії РФ проти України матимуть високу ціну та масивні економічні наслідки. При цьому вона наголосила, що проблеми для європейської безпеки виходять не від Росії як такої і не від її народу, а від «небезпечної поведінки» Кремля.

Источник