Росія заветувала проєкт резолюції Радбезу ООН про заборону ядерної зброї в космосі

Російська Федерація наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, спрямованої проти поширення зброї в космічному просторі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

За цей документ, внесений Японією і Сполученими Штатами, проголосувало 13 членів Радбезу з 15 (США, Велика Британія, Франція, Алжир, Гаяна, Еквадор, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Мальта, Республіка Корея, Словенія, Швейцарія, Японія). Проти висловилася лише Росія, Китай – утримався.

Відповідно до проєкту резолюції, «усі держави, особливо ті, що володіють значним космічним потенціалом, мають активно сприяти досягненню мети щодо мирного використання космічного простору й запобігання гонитві озброєнь у космічному просторі».

Як зауважила на засіданні Радбезу постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, голосування Росії проти проєкту документа може свідчити про те, що Москва щось приховує.

«Якщо ви дотримуєтеся правил, то чому не підтримуєте резолюцію, яка їх підтверджує? – риторично запитала вона представників російської делегації. – Що ви можете приховувати?»

За словами Томас-Грінфілд, «Китай продемонстрував, що він радше захищатиме Росію як свого молодшого партнера, ніж глобальний режим нерозповсюдження (ядерної зброї – ред.)».

«Злочинний московський режим не дозволив Раді Безпеки ООН прийняти проєкт резолюції, який закликав усі держави запобігти гонитві озброєнь, зокрема ядерних, у космосі, – написав у соцмережі Х постпред України при ООН Сергій Кислиця. – Це сталося в тому числі й тому, що воєнним злочинцям досі дозволено окупувати місце СРСР як постійного члена Радбезу ООН, незважаючи на щоденні злочини, які вчиняються Москвою».

Як повідомляв Укрінформ, Росія намагається розробити ядерну зброю, яка б знищувала космічні супутники за допомогою великої енергетичної хвилі під час детонації.

Источник