Росіяни в ЄС відкривають підприємства для експорту в РФ заборонених технологій — Інститут судекспертиз

Росіяни, які вже багато років проживають в ЄС, також допомагають РФ отримувати заборонені технології.

Про це заслужений юрист України, заступник директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор сказала в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

“Варто зазначити, що росіяни, які вже багато років проживають у ЄС, також допомагають РФ отримувати заборонені технології. Як правило, росіяни (в яких є керівники/куратори в Росії), які вже мають громадянства тієї чи іншої країни, відкривають підприємства, установи, організації на території ЄС для імпорту, експорту та продажу відповідних компонентів. Переправлення може відбуватися через третю країну (непрямі поставки), також треба не забувати, що деякі компоненти мають подвійне призначення і можуть бути застосовані як в зброї, так і в побуті. Електронні компоненти, які мали б покращувати життя людей, перетворюються росіянами в засоби вбивств українців”, — сказала вона.

Нестор також висловила думку, що ключовим фактором успіху санкцій проти Росії є тривалість їх застосування, “єдність держав-ініціаторів та постійний моніторинг ефективності обмежувальних заходів, які вже застосовано. Повинен бути безпрецедентний санкційний тиск світових демократій на Росію. Санкції необхідно постійно контролювати та максимально обмежувати можливість їхнього обходу”.

“Ще за часів Римської імперії виникло прислів'я “гроші не пахнуть”, проте гроші, які заробляють фірми, що поставляють деталі Росії, смердять смертю… і про це необхідно завжди нагадувати. Особисто я на зустрічах з іноземними партнерами завжди запрошую приїхати до України і подивитися, що відбувається у нас”, — наголосила Нестор.

За її словами, у червні 2024 року Київський науково-дослідний інститут судових експертиз разом із представниками посольства України у Нідерландах, Міністерства закордонних справ України та спільно з санкційним координатором Офісу Президента провели в Гаазі різнопланові заходи та продемонстрували експозицію компонентів неросійського походження, виявлених у зброї РФ.

“У заході взяли участь дипломати та інші уповноважені особи з різних країн світу, нідерландські парламентарії, представники МЗС Нідерландів. Це вперше проведено таку експозицію таких компонентів у Європі. Були продемонстровані компоненти іноземного походження, знайдені в ракетах, "Шахедах", якими Росія обстрілює Україну кожного дня, в тому числі було продемонстровано цілі БПЛА, двигуни та мікрочипи. Була продемонстрована функціонуюча схема роботи "Шахеда", навіть відтворено його звук, звук наближення смерті, який ми чуємо кожного дня”, — сказала вона.

Нестор додала, що основною метою заходу “була демонстрація реальності того, що відбувається в Україні, не з газет та новин… Була надана можливість побачити цю війну, доторкнутися до неї і зрозуміти, як важко українцям. Ми показали складові елементи зброї іноземного походження, зокрема і нідерландських виробників”.

За її словами, “проведення заходів такого плану дає іноземцям більше розуміння того, що відбувається в Україні, і має позитивний вплив на їх усвідомлення необхідності ще більше допомагати Україні та збільшувати санкції”.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор України Андрій Костін у Гаазі взяв участь у заході щодо пошуку механізму запобігання незаконному постачанню технологій Росії.

Источник