Розпочалися масштабні ядерні навчання НАТО

У понеділок, 14 жовтня, розпочалися щорічні військові навчання НАТО із захисту країн-учасниць під назвою «Стійкий полудень» (Steadfast Noon) під час яких військові відпрацьовуватимуть застосування ядерної зброї.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

За інформацією НАТО, у навчаннях Steadfast візьмуть участь близько 2 тисяч військовослужбовців, дислокованих на восьми європейських авіаційних базах. Найближчі два тижні вони проходитимуть навчання на авіабазах у Бельгії та Нідерландах, а також над акваторією Північного моря — у повітряному просторі Великої Британії та Данії.

У навчаннях також буде задіяно понад 60 літаків із 13 країн Північноатлантичного альянсу, серед яких сучасні винищувачі, здатні переносити американські ядерні бомби, розміщені в Європі, дальні бомбардувальники, літаки спостереження та дозаправки.

У НАТО не уточнили сценарій та деталі навчань, проте, за даними деяких військових експертів, маневри включають відпрацювання безпечного транспортування американської ядерної зброї з підземних сховищ до літаків і її встановлення під винищувачами. Однак потім тренувальні польоти проходять без бомб, зазначають експерти.

Як повідомляв Укрінформ, за словами генсека НАТО Марка Рютте, ці навчання «не є прямою реакцією на агресивну війну Росії проти України», однак покликані надіслати противнику чіткий сигнал про те, що Альянс готовий захищатися.

Фото: Abaca/picture alliance

Источник