Розвідку Нідерландів звинувачують у порушенні зобов’язань під час стеження за громадянами

Службу військової розвідки та безпеки Нідерландів (MIVD) звинувачують у порушенні зобов'язань щодо інформування громадян, якщо стосовно них ведеться розслідування та вжито певних дій.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Комітет з нагляду за діяльністю служб розвідки та безпеки (CTIVD).

“Комітет з нагляду за діяльністю служб розвідки та безпеки (CTIVD) 4 червня 2024 року встановив, що Служба військової розвідки та безпеки (MIVD) протягом тривалого часу не виконує зобов’язань щодо інформування людей, якщо проти них було здійснено певні спеціальні дії. Результатом цього є те, що громадяни не отримують відповідну інформацію, чи MIVD застосовує щодо них певні спеціальні дії”, — йдеться у повідомленні.

Служба військової розвідки та безпеки згідно із законом зобов'язана інформувати людей, якщо проти них було здійснено певні спеціальні дії. Зокрема, громадяни повинні бути поінформовані протягом п'яти років, якщо їхні розмови були прослухані у зв'язку з загрозою національній безпеці, якщо були розкриті їхній лист чи посилка, або якщо в їхньому будинку було проведено обшук.

“Проте Служба військової розвідки та безпеки не робила цього протягом чотирьох років, і це незаконно”, — заявили у наглядовому комітеті. У 2016 році комітет також дійшов висновку, що військова розвідка не виконує своїх зобов'язань щодо повідомлення громадян.

Таким чином, залучені особи позбавлені можливості подавати апеляції або скарги, тим самим їхнє основне право на незалежний та неупереджений суд обмежується.

Зазначається, що CTIVD звернулася до MIVD з проханням вжити заходів.

Наглядовий комітет очікує, що Служба військової розвідки та безпеки надасть план для того, щоб надолужити втрачене та взяти під контроль це зобов'язання щодо інформування громадян.

CTIVD очікує, що MIVD усуне виявлені порушення протягом розумного періоду.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2022 року служба загальної розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD) та служба військової розвідки та безпеки Нідерландів (MIVD) заявили, що Росія та Китай загрожують безпеці Нідерландів. У звіті про загрозу з боку інших країн спецслужби назвали Нідерланди “привабливою мішенню для шпигунської діяльності”.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому цього року міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що Служба військової розвідки та безпеки Нідерландів (MIVD) викрила кібершпигунство з боку Китаю.

Источник