Школи білорусі «зачистять» від книжок Алексієвич та інших опозиціонерів

Влада білорусі прибере зі шкільних бібліотек книжки, автори яких перебували в ліквідованому режимом опозиційному Союзі білоруських письменників, у тому числі нобелівського лауреата Світлани Алексієвич.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Фейсбук Білоруської ради культури.

«Зачистки в шкільних бібліотеках: з полиць зникнуть Алексієвич, Акудович, Рязанов, Бахаревич, Мартинович, Орлов та ще 27 письменників. Як нам стало відомо, до шкільних бібліотек прийшов список авторів, книги яких потрібно зняти з користування. Усі вони є членами Спілки білоруських письменників, ліквідованої владою», — йдеться у повідомленні.

Окремо зазначена симптоматична деталь, що цензура не змогла правильно написати прізвище Андрія Хадановича (його прізвище переплутали з російським поетом Владиславом Ходасевичем).

У липні 2021 року мін'юст білорусі розпочав перевірку Спілки білоруських письменників. У жовтні її було ліквідовано рішенням верховного суду країни. У білорусі продовжує функціонувати провладна спілка письменників білорусі.

Створена у жовтні 2020 року білоруська рада культури (спочатку білоруський фонд культурної солідарності) зареєстрована у Таллінні. У червні 2022 року МВС білорусі внесло організацію до списку структур, причетних до екстремістської діяльності.

Источник