Штати стурбовані розгортанням «Групи Вагнера» в Малі

США висловили стурбованість рішенням перехідного уряду Малі скористатися недешевими послугами російської «Групи Вагнера», яка перебуває під міжнародними санкціями, замість безкоштовного збільшення в країні миротворчого контингенту ООН.

Про це йдеться в офіційній заяві Державного департаменту США, оприлюдненій у середу, передає Укрінформ.

«Ми стурбовані можливим розгортанням підтримуваних Росією сил у складі «Групи Вагнера» в Малі», — наголошується в заяві.

При цьому підкреслюється, що оголошена вартість угоди в розмірі $10 мільйонів щомісяця з бюджету Малі на утримання приватної компанії Євгена Пригожина забирає гроші, що можна використати на підтримку свого війська та державних служб.

«Країни, які відчували на собі розгортання «Групи Вагнера» в межах власних кордонів, згодом стають біднішими, слабшими, а також менш безпечними. Досвід Лівії, ЦАР, України й Сирії є прикладами такого згубного впливу», — зауважується в заяві.

У Держдепартаменті США нагадали, що 13 грудня ЄС ввів санкції проти «Групи Вагнера» та 11 її партнерів через їх дестабілізуючу діяльність в Україні, Лівії, ЦАР та Сирії. США ввели обмеження проти цього угруповання раніше.

Крім того, керівник «вагнерівців» Євген Пригожин, відомий як «кухар Путіна», перебуває під санкціями США, Великої Британії та Європейського Союзу з огляду на його зв’язки з Міноборони РФ та зусилля підірвати демократичні процеси в США.

«Ми закликаємо перехідний уряд Малі не відволікати дефіцитні бюджетні ресурси на (заявлену –ред.) боротьбу збройних сил з тероризмом. Багатство країни, включно з концесіями на видобуток корисних копалин, повинно приносити користь малійському народу, а не передаватися в заставу безвідповідальним іноземним силам», — підкреслили в Держдепі.

У США наголосили, що запрошення «Групи Вагнера» до Малі підірве міжнародні зусилля на підтримку боротьби з тероризмом у цій країні. Крім того, це може поставити під загрозу внесок понад 20 тисяч міжнародних миротворців і військових, які вже служать в Малі безкоштовно для народу й уряду цієї країни.

Як повідомлялося, перехідний уряд Малі раніше відмовився прийняти пропозицію збільшити на дві тисячі кількість військових і поліцейських миротворців Операції ООН з підтримки миру (MINUSMA) на безкоштовній основі.

Источник