Співзасновник шведської Amnesty International подав у відставку через незгоду зі звітом про ЗСУ

Співзасновник шведського відділення Amnesty International Пер Вестберг подав у відставку через звіт АІ щодо України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Expressen.

«Я був членом (Amnesty International — ред.) упродовж більш як 60 років. З важким серцем через заяви Amnesty щодо війни в Україні я припиняю довгу та плідну співпрацю», — сказав Вестберг журналістам.

За його словами, від свого заснування Amnesty International працювала задля звільнення політичних в’язнів у всьому світі, поступово розширивши свій мандат і вплив.

Вестберг став співзасновником шведського відділу Amnesty International у 1963 році . У 1976–1982 роках він був головним редактором найбільшої щоденної газети Швеції Dagens Nyheter, в якій з 1953 року працював журналістом. Також він був президентом Міжнародного ПЕН-клубу з 1979 по 1986 рік, брав активну участь в антиколоніальному русі, у боротьбі проти апартеїду в Південній Африці.

Як повідомлялось, в опублікованій 4 серпня доповіді правозахисної організації Amnesty International йдеться про те, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Очільниця Amnesty International в Україні Оксана Покальчук вирішила піти з посади, заявивши, що вони з керівництвом Amnesty International «розійшлись ціннісно».

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що це дослідження AІ не враховує факту агресії росії, хронології подій та контексту захисту Україною своєї державності, а також спотворює реальну картину міжнародного злочину агресії, який вчиняється росією з 2014 року.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звіт Amnesty «пробує амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву».

Amnesty International згодом попросила вибачення за «страждання та гнів», викликані її останнім звітом щодо України, однак заявила, що не відмовляється від своїх висновків.

Источник