США не бачать сигналів підготовки рф до застосування ядерної зброї – Білий дім

Адміністрація Байдена уважно стежить за діями російських сил, пов’язаними з можливістю застосування ядерної зброї, а також із безпекою Запорізької АЕС, однак поки не бачить жодних сигналів, які змусили би США змінити власну ядерну позицію.

Про це повідомив у понеділок в інтерв’ю CNN координатор Ради національної безпеки з США з питань стратегічних комунікацій Джон Кірбі, передає Укрінформ.

«Ми стежимо за цим з усією увагою. І ми не бачили нічого, що змусило би нас змінити нашу позицію щодо стратегічного стримування»,- зауважив представник адміністрації Білого дому.

Кірбі також зазначив, що США сприймають ситуацію серйозно та вжили заходів щодо підготовки відповіді, якщо росія застосує ядерну зброю. Він також назвав безрозсудними заяви з російського боку щодо можливості застосування такої зброї.

«Це безвідповідальна риторика з боку сучасної ядерної держави, тому безперечно ми думали про те, як ми можемо забезпечити дотримання інтересів нашої національної безпеки та інтересів наших союзників по НАТО», – зауважив Кірбі.

На запитання ведучого про те, чи може будь-який запуск російської тактичної ядерної ракети залишитися непомітним, представник Білого дому сказав, що США стежать за цим у найбільш ретельний спосіб, однак відмовився від подальших коментарів.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що американська адміністрація попередила кремль у приватному порядку про «жахливі наслідки» для рф у разі застосування ядерної зброї в Україні.

Источник