США розслідують витік секретних даних про плани Ізраїлю вдарити по Ірану — CNN

Сполучені Штати розслідують витік надсекретних даних американської розвідки про плани Ізраїлю щодо атаки по Ірану у відповідь на удар Тегерана на початку цього місяця.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на поінформовані джерела.

Зазначається, що документи від 15 та 16 жовтня почали поширюватися у мережі Інтернет у п’ятницю після того, як їх оприлюднили у телеграм-каналі «Middle East Spectator». Дані мають гриф «цілком таємно» і позначки, відповідно до яких доступ до цієї інформації мають лише США та їхні союзники з альянсу Five Eyes (Австралія, Канада, Нова Зеландія та Велика Британія).

У документах описується підготовка Ізраїлю до удару по Ірану. В одному з них йдеться про плани Ізраїлю із переміщення боєприпасів. Також зазначається, що документ був створений Національним агентством геопросторової розвідки США (NGA).

В іншому документі стверджується, що джерелом є Агентство національної безпеки США (NSA). У ньому міститься інформація щодо навчання ізраїльських ВПС із застосуванням ракет класу «повітря-поверхня», які, як вважається, також є частиною підготовки до удару Ізраїлю по Ірану.

Одне із джерел CNN заявило, що слідство з’ясовує, хто мав доступ до ймовірного документа Пентагону. Наголошується, що будь-який подібний витік автоматично спричинить початок спільного розслідування ФБР та Міноборони США. У ФБР від коментарів щодо ймовірного інциденту відмовилися.

Один із оприлюднених документів також припускає, що Ізраїль має ядерну зброю – інформація, яку Єрусалим досі відмовлявся підтверджувати. Там зазначається, що США не бачили жодних ознак того, що Ізраїль планує застосувати ядерну зброю проти Ірану.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня Іран запустив залп ракет по Ізраїлю у відповідь на вбивство кількох лідерів пов'язаних з Іраном збройних угруповань. За твердженням Корпусу вартових ісламської революції, уперше було застосовано гіперзвукові ракети «Фаттах».

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв відповідь Ірану за масований ракетний обстріл.

Міністр оборони Йоав Галлант 9 жовтня заявив, що удар Ізраїлю по Ірану у відповідь на його атаку минулого тижня буде «смертоносним, точним і несподіваним».

Источник