США скасували візит Блінкена у Китай через інцидент із повітряною кулею — Bloomberg

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила відкласти поїздку держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна після виявлення у своєму авіапросторі китайської повітряної кулі спостереження, яка зависла на великій висоті над ядерними об’єктами у штаті Монтана.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на американських чиновників, передає Укрінформ.

Блінкен мав намір провести зустрічі в Пекіні на початку наступного тижня. Це був би перший такий візит високопоставленого дипломата США за п’ять років. Проте після появи повітряної кулі, яку у Пентагоні вирішили не збивати, американські чиновники вирішили, що це буде неправильним сигналом.

Представники Білого дому та Державного департаменту США не відповіли на запити агентства про коментарі.

Зазначається, що Китай вжив примирливих кроків, щоб залагодити інцидент. Зокрема, Міністерство закордонних справ КНР заявило, що “шкодує, що цивільний дирижабль увійшов у повітряний простір США через дії непідконтрольних йому сил”. У зовнішньополітичному відомстві стверджують, що повітряна куля проводила кліматичні дослідження.

Як повідомлялося, Пентагон заявив, що зафіксував китайську шпигунську кулю над США. За словами речника Пентагону бригадного генерала Патріка Райдера, за об'єктом спостерігають уже декілька днів, коли він пролітав над північною частиною США.

Напередодні ЗМІ поінформували, що державний секретар США Ентоні Блінкен в межах дводенного візиту до Китаю 5-6 лютого має зустрітися з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Фото: Andrew Harrer/Bloomberg

Источник