США та Ірак розпочали переговори про скорочення місії проти ІДІЛ

Ірак та Сполучені Штати у суботу провели перший раунд переговорів щодо майбутнього американських та інших іноземних військ в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

"У Судані почався перший раунд двостороннього діалогу між Іраком та США щодо завершення місії міжнародної коаліції в Іраку", — йдеться у заяві офісу іракського прем'єр-міністра Мохамеда Шиа аль-Судані.

Заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх визнала, що військова місія США в Іраку "поза сумнівом, буде частиною розмов у майбутньому", та зауважила, що зараз на столі — бажання Багдада скоротити ці сили.

За даними представників США, робочі групи вивчать "три ключові чинники": "загрозу з боку "ІДІЛ", оперативні та екологічні вимоги та рівень спроможності сил безпеки Іраку".

Для міністерства закордонних справ Іраку мета перемовин — прийти до формулювання "конкретного та чіткого графіку… та початку поступового скорочення числа коаліційних сил на іракській землі".

Приблизно 2500 американських військових зараз розгорнуто в Іраку та близько 900 у Сирії в межах міжнародної коаліції проти "ІДІЛ", сформованої у 2014 році.

"Ірак залучає інші країни, які беруть участь у міжнародній коаліції, для укладення двосторонніх угод, які відповідають інтересам Іраку та цих країн", — додає видання.

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати Америки заявили про початок переговорів з Іраком щодо майбутнього військової присутності США на території цієї країни.

Фото: defense.gov

Источник