Тайвань заявив про прохід біля острова авіаносної ударної групи ВМС Китаю

Авіаносна ударна група ВМС Китаю у середу рано вранці пройшла неподалік східного узбережжя Тайваню в напрямку Філіппінського моря.

Про це оборонне відомства острова повідомляє у мережі Х, передає Укрінформ.

У повідомленні зазначається, що загін китайських бойових кораблів на чолі з авіаносцем «Ляонін» пройшов через води на північний схід від Тайваню і продовжив рух на південний схід від японського острова Йонагуні, який лежить трохи більше ніж за 100 км на схід від Тайваню. Далі китайські кораблі прослідували до Філіппінського моря.

В іншому повідомленні Міноборони острова інформує, що впродовж минулої доби військові виявили 9 бойових літаків і 13 кораблів ВМС Китаю, які здійснювали патрулювання навколо острова, та зафіксували діяльність одного китайського дослідницького судна.

При цьому, 6 літаків армії КНР перетнули серединну лінію Тайванської протоки, яка вважається неофіційною лінією розмежування між материком і островом, та ввійшли в зону розпізнавання тайванської ППО.

Китай вважає демократично керований Тайвань, який ніколи не входив до складу КНР, власною провінцією і в останні роки посилює військовий, дипломатичний та економічний тиск на острів, аби змусити його адміністрацію і жителів до «возз’єднання» з материком.

Як повідомляв Укрінформ, державний департамент США схвалив продаж Тайваню запасних частин для бойових літаків на суму близько 228 мільйонів доларів, аби допомогти військовим острова підтримувати боєготовність своїх ВПС на тлі загрози вторгнення Китаю.

Фото ілюстративне

Источник