Віспу мавп зафіксували вже у 14 країнах

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зафіксувала близько сотні підтверджених випадків віспи мавп у 14 країнах, які не є ендемічними для вірусу. Випадки віспи мавп підтвердили, окрім зафіксованих раніше, в Ізраїлі та Швейцарії.

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Станом на суботу, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зафіксувала 92 підтверджені випадки та 28 імовірних випадків віспи мавп.

За даними ВООЗ, найбільшу кількість випадків зафіксували у Британії, Іспанії та Португалії.

«Наявна інформація свідчить про те, що передача (вірусу – ред.) від людини до людини відбувається серед осіб, які перебувають у тісному фізичному контакті з хворими, які мають симптоми», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що багато з поточних випадків зафіксували у клініках сексуального здоров'я.

Очікується, що найближчими днями ВООЗ надасть додаткові вказівки та рекомендації для країн щодо того, як пом’якшити наслідки поширення віспи мавп.

Як повідомляв Укрінформ, віспа мавп, яка зазвичай виявляється лише в Африці, зараз поширюється у Європі та Північній Америці.

7 травня у Великій Британії зафіксували перший випадок захворювання: пацієнт декілька тижнів тому повернувся з Нігерії. За два тижні хворих на віспу мавп виявили у США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції та Австралії.

Перший випадок інфікування людини віспою мавп був зафіксований у 1970 році.

Інфікування зазвичай проходить через тісний контакт. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Захворювання передається при контакті з інфікованою твариною (мавпа, щур, білка), від інфікованої людини людині або через предмети – одяг, постільна білизна.

Інкубаційний період триває від 6 до 16 днів. У людини зазвичай розвивається лихоманка, головний біль, біль у м’язах, перевтома. Згодом з’являються характерні висипи на тілі. Найчастіше захворювання проходить самостійно за два-три тижні. Але у деяких випадках хвороба протікає у важкій формі. Рівень летальності коливається від 1% до 15%. Найскладніше переносять це захворювання діти.

Источник