Високі ціни на енергію та продовольство спричинені виключно агресією путіна – генсек НАТО

Відповідальність за наслідки війни в Україні, включаючи високі ціни на енергію і продовольство, несе президент путін з його жорстокою та неспровокованою агресією проти суверенної європейської держави – України.

Про це сьогодні, в ході дискусії в рамках першого діалогу з кліматичних змін, що відбувся у форматі Громадського форуму НАТО під час Мадридського саміту Альянсу, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всі виклики, які постають перед НАТО через війну в Україні, спричинені жорстокою агресивною війною президента путіна проти суверенної та незалежної європейської держави. За її наслідки, що вражають глобальні ринки енергії та продуктів харчування, всю відповідальність за це несе президент путін. Найпростіший шлях для вирішення всіх цих проблем для президента путіна – це покласти край цій війні, вивести всі свої війська, та перестати атакувати суверенну незалежну державу», — сказав керівник Альянсу.

Він особливо наголосив на тому, що високі ціни на продовольство та ускладнення із вивезенням зерна та інших продуктів харчування з України виникли не внаслідок економічних санкцій Заходу. Союзники по НАТО не створювали жодних перешкод для експорту цього зерна. Тож причина того, чому так важко вивезти зерно та продовольство з України, — це російська війна та блокада проти України.

«Я визнаю, що наші економічні санкції проти частини російської промисловості та фінансового сектору мають глобальний вимір для енергетичних ринків. Європейці, люди в США, — вони платять ціну. Але ця ціна є набагато нижчою, ніж ціна, яку доведеться платити, якщо путін продовжить свій шлях використання зброї проти незалежних держав. Це та ціна, яку ми маємо платити за свободу, за дотримання міжнародного порядку, що заснований на правилах <…> Ціна, яку ми платимо, варта того, щоб підтримати хоробрий український народ у реалізації його права на самооборону», — зауважив Столтенберг.

Як повідомлялося, у Мадриді розпочався триденний саміт НАТО, який керівництво Альянсу вже назвало «самітом трансформації» з огляду на нові виклики в сфері безпеки, що виникли після неспровокованого вторгнення росії в Україну.

24 лютого російська федерація розпочала вторгнення в Україну та продовжила війну, яку розпочала ще у 2014 році. На війну із російськими загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російської агресії країни НАТО і ЄС надають Україні економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу.

Источник