У 27 країнах світу підтвердили 780 випадків віспи мавп — ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що з 13 травня по 2 червня було виявлено 780 випадків віспи мавп у 27 країнах світу, що не були ендемічні для даного вірусу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт ВООЗ.

В організації наголосили, що здебільшого йдеться про чоловіків (але не виключно про них), які мали статевий акт із чоловіками.

ВООЗ оцінює ризик поширення хвороби на глобальному рівні, як «помірний».

Станом на сьогодні відомо, що виявлений у неендемічних державах вірус віспи мавп належить до західноафриканського варіанту.

Крім того, в більшості випадків ті, хто заразився, не відвідували Західну або Центральну Африку. Лише невелика кількість заражень пов'язана з поїздками до Нігерії.

Як повідомляв Укрінформ, віспа мавп, яка зазвичай виявляється лише в Африці, поширюється у Європі та Північній Америці.

Віспа мавп не поширюється легко серед людей. Це відбувається лише через тісний контакт, наприклад, через заражені частинки з виразок на шкірі хворого, повітряно-крапельним шляхом у разі тривалого контакту та через предмети, на яких збереглись інфіковані частинки.

Керівник технічного відділу програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я Розамунд Льюїс заявила, що спалах вірусу мавпячої віспи, який зафіксовано в країнах Європи, навряд чи загрожуватиме світові масштабною пандемією.

Источник