У Гельсінкі демонтували радянський пам’ятник «Мир у всьому світі»

Влада фінського Гельсінкі демонтувала подарований СРСР монумент і морем відправила його в музейні запасники.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Монумент “Мир у всьому світі”, що неодноразово ставав предметом суспільної дискусії, у понеділок, 8 серпня, о сьомій ранку був демонтований і піднятий на баржу, яка по воді вивезла його з Хаканіємі, де той стояв з 1990 року.

Пам'ятник є власністю міського художнього музею та відправлений до сховища.

Фото: Olli Aimola / Yle

Демонтаж та перенесення пам'ятника на баржу тривали лише близько п'яти хвилин, хоча підготовка до транспортування зайняла у столичної влади близько тижня.

Зазначається, що москва передала пам'ятник у дар Гельсінкі 1989 року. Для публіки він був відкритий у 1990 році. Відразу після своєї появи на гельсінкській набережній він став предметом широкого обговорення.

Olli Aimola / Yle

Громадська дискусія про доречність пам'ятника знову спалахнула після нападу росії на Україну. Весною на постаменті написали текст "Maailmanräyhää", тобто у вільному перекладі — "руйнування в усьому світі". Це гра слів, заснована на фінській назві монумента — "Maailmanrauha". Також скульптуру оздобили українськими прапорами.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що уряд Естонії на засіданні ухвалив рішення про усунення радянських пам'яток з публічного простору в найкоротший термін.

Фото: Matti Myller / Yle

Источник