У Литві відбувся I Світовий конгрес Антиімперського блоку народів

У литовському Каунасі 21-22 червня відбувся установчий Світовий конгрес Антиімперського блоку народів, на якому було підписано резолюцію, що окреслила завдання та принципи роботи АБН.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів виконавчий директор АБН Олег Вітвіцький.

За його словами учасниками Конгресу стали лідери або делеговані представники національно-визвольних рухів поневолених народів РФ: Татарстану, Ічкерії, Башкортостану, Ойрат-Калмикії, Черкесії, Ерзянь-Мастору та інших. Вони підписали Каунаську резолюцію.

Перед тим відбулися дві панельні дискусії. Перша була спрямована на налагодження співпраці між закордонним українством і діаспорою поневолених народів у цілому світі. «Ми досягли дуже чітких конкретних результатів. Адже були присутні представники Світового конгресу українців. І ми досягли угоди про постійну комунікацію між СКУ та національно визвольними рухами поневолених народів», — сказав Вітвіцький.

Важливою була й дискусія на тему «Україна як «Рамштайн» для поневолених народів». На ній обговорювалися два ключові питання: що Україна може дати для підтримки боротьби поневолених народів; як вони можуть допомогти Україні перемогти нашого спільного ворога. Щодо обох питань ув знайдений певний консенсус і взаєморозуміння.

На завершення Конгресу, окрім підписання Каунаської резолюції, був затверджений склад Ради Антиімперського блоку народів. Президентом АБН залишився український громадський діяч, ексдепутат Верховної ради двох скликань Олег Медуниця. Також були обрані віцепрезиденти АБН: Руслан Габбасов із башкортського національно-визвольного руху; Аїда Абдрахманова від уряду Незалежного Татарстану в екзилі; представник ерзянського національно-визвольного руху Сиресь Боляєнь від Ідель-Уралу; віцепрезидент СКУ Стефан Романів. До Ради АБН увійшли й лідери його регіональних комітетів: американського, британського, кавказького балтійського та інших (до кінця року планується створення комітету в Латинській Америці).

Як зазначив Вітвіцький, партнерами АБН є всі організації від кожного поневоленого народу РФ. Крім того, конструктивні партнерські відносини встановлені з Лігою вільних націй і Форумом вільних народів/держав Постросії. Надійним партнером АБН є Аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень».

АБН підкреслює, що він є спадкоємцем Антибільшовицького блоку народів, який діяв у 1943-2003 роках та спричинив знищення Радянської імперії. «Прийшов час припинити злодіяння і її наступника – колоніальної Росії», — підкреслюється в Каунаській резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого тижня у Вільнюсі відбувся 11-й Форум вільних народів Постросії, загальною темою якого було: «Реальні безпрограшні сценарії постросійського простору».

Фото: АБН

Источник