У Парижі протестують проти Макрона й уряду Барньє

У Парижі на площі Бастилії цієї суботи відбулися протести, організовані ультралівою партією «La France Insoumise» (LFI), до якої долучились також екологи, феміністичні та студентські асоціації.

Загалом по Франції було заплановано близько шістдесяти демонстрацій через призначення президентом Емманюелем Макроном прем’єр-міністра Мішеля Барньє, передає Укрінформ з посиланням на Le Parisien.

«21 вересня 1792 року Національний конвент одностайно визначив кінець королівської влади. Так була проголошена Республіка. Через 232 роки ми вийшли на вулицю, щоб підтвердити, що в Республіці тільки народ може бути господарем своєї долі. Барньє — заблокований, Макрон — у відставці!», — написала Матільда Пано, голова групи ультралівої партії в Національній асамблеї на своїй сторінці в соцмережі Х.

Le 21 septembre 1792, la Convention nationale décrétait à l’unanimité la fin de la royauté. Ainsi naissait la République.

232 ans après nous marchons pour réaffirmer qu’en République, seul le peuple est souverain et maître de son destin.

Barnier censuré, Macron destitué ! pic.twitter.com/bGT7nlP87i

— Mathilde Panot (@MathildePanot) September 21, 2024

"Який сенс голосувати?", — такі запитання були на гаслах у протестувальників в Парижі.

Тим часом Барньє завершує формування складу коаліційного уряду. Найімовірніше він буде помітно правим, тоді як на виборах у червні без абсолютної більшості, але все ж перемогла ліва коаліція.

LFI має намір посилити тиск після першої хвилі протесту, яка відбулася 7 вересня та зібрала від 110 000, за даними влади, до 300 000, за даними організаторів, демонстрантів по всій Франції. Цієї суботи лише в Парижі, за різним даними, вийшло від 20 000 до 40 000 осіб.

Як передавав Укрінформ, офіс прем’єр-міністра Франції Мішеля Барньє повідомив, що остаточний склад уряду буде сформовано до неділі.

Напередодні ввечері після двох тижнів переговорів та пошуку кандидатів, глава уряду показав попередній список із тридцяти восьми міністрів президенту Франції Еммануелю Макрону в Єлисейському палаці.

Источник