У парламенті Туреччини позитивно оцінили кроки Швеції щодо боротьби з тероризмом

У Комітеті у закордонних справах Великих національних зборів Туреччини позитивно оцінили кроки Швеції, зроблені відповідно до вимог щодо боротьби з тероризмом, висунутих раніше Анкарою як умови для вступу країни в НАТО.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на TRT Haber.

“Нарешті було схвалено заблокувати фінансові ресурси терористичної організації під назвою Курдський Червоний Півмісяць і припинити її діяльність. Контакти прокурора, призначеного Швецією для співпраці з нашою владою, в Анкарі також були позитивними і корисними», — підкреслив голова Комітету у закордонних справах турецького парламенту Фуат Октай.

Заступник міністра закордонних справ Бурак Акчапар у ході обговорення позитивно оцінив дії Швеції щодо виконання раніше висунутих Туреччиною вимог.

“Це є процес, і він потребує довготривалих та послідовних зусиль. Ми встановили механізми моніторингу та контролю з країнами, які відстежуватимуть процес і втручатимуться, коли це буде необхідно. Сьогодні ми бачимо, що Швеція запровадила законодавчі зміни, які ніхто не міг уявити 5-6 років тому”, — зазначив заступник міністра.

За його словами, у липні поточного року в Швеції член РПК був вперше засуджений за фінансування тероризму та відмивання грошей. Окрім того, члена РПК, якого було оголошено в розшук, екстрадували зі Швеції до Туреччини. Також Швеція зняла ембарго на продукцію оборонної промисловості.

Після позитивного розгляду комітетом, законопроєкт має бути прийнятий Генеральною асамблеєю Великих національних зборів Туреччини. Процес завершиться після підписання документа президентом Туреччини.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Комісія у закордонних справах Великих національних зборів Туреччини підтримала «Пропозицію про доцільність схвалення протоколу про участь Королівства Швеція в НАТО».

Фото: picture alliance/AA/V. Furuncu

Источник