У польському Пшеводові поховали першу жертву падіння ракети

У селі Пшеводув Люблінського воєводства, де 15 жовтня впала ракета, в суботу поховали першу жертву трагічного інциденту – 60-річного Богуслава Б.

Церемонія поховання відбулася з державними почестями, у ній взяли участь, зокрема, воєвода Люблінського воєводства Лех Справка, українські дипломати у тому числі генконсул України в Любліні Артем Валах, передає Укрінформ.

Воєвода Справка, який виступив на похороні від президента та уряду Польщі, заявив, що ця смерть є трагедією сім’ї, але одночасно і певним символом.

“Це жертва, якої б не було, якби не жорстока війна за східним кордоном Польщі. Вона ведеться в ім’я хворого бажання панувати і керувати один над одним, принижуючи людську гідність, свободу та право української нації на самостійне існування”,- підкреслив Справка.

Син загиблого розповів, що батько завжди приходив на допомогу тим, хто цього потребував. Він підкреслив, що коли росія напала на Україну, його батько активно брав участь у роботі пункту прийому українців, які утікали від війни, на польсько-українському кордоні.

“Він з’являвся там у будь-який час дня і ночі. Він допомагав розвантажувати товар, організовував і забезпечував перевезення біженців у різні місця на власному автомобілі”,- розповів близький родич загиблого.

Похорон другої жертви падіння ракети – 62-річного Богдана Ц. відбудеться в неділю в сусідньому селі Сетнікі.

Як повідомлялося, у селі Пшеводув Люблінського воєводства, неподалік польсько-українського кордону, внаслідок вибуху ракети 15 листопада загинули двоє людей.

Польща і США, спираючись на свою інформацію, стверджують, що це була ракета української системи ППО. Натомість Україна ставить це під сумнів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримала запрошення долучитися до спеціальної міжнародної комісії для розслідування обставин падіння ракети у Польщі. 17 листопада він підтвердив, що українських експертів допустять до місця падіння ракети.

У п’ятницю глава МЗС України Дмитро Кулеба у Твіттері повідомив, що українські експерти вже працюють на місці трагедії у Пшеводуві. Це підтвердили також польські ЗМІ, які зазначили, що опівдні до села, де впала ракета, прибули декілька автомобілів на дипломатичних номерах, в яких були люди в українській військовій формі.

Фото: PAP

Источник