У Сенаті США партії домовилися голосувати за санкції проти Nord Stream 2

Сенат США у суботу досяг домовленості про затвердження близько трьох десятків кандидатур на посади послів і керівні пости в Державному департаменті та ухвалення санкцій щодо трубопроводу «Північний потік-2».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Зазначається, що цими домовленостями покладено край тупиковій ситуації між республіканцем Тедом Крузом і лідером демократичної більшості Чаком Шумером. Круз гальмував затвердження Сенатом кандидатур на дипломатичні посади у зв'язку з рішенням адміністрації Байдена скасувати санкції щодо газопроводу.

За даними видання, Круз погодився розблокувати призначення 32 осіб за умови, що на початку січня Сенат розгляне його законопроєкт про санкції проти трубопроводу.

"Демократи закидали Крузові, що блокування кадрових призначень у зовнішньополітичній сфері ставить під загрозу національну безпеку США, проте він використав один з небагатьох інструментів, доступних сенаторові від партії меншості, аби змусити більшість ухвалити потрібне рішення", — зазначає видання.

США та їхні західні союзники вважають, що трубопровід поставить під загрозу енергетичну безпеку Європи і збагатить російського президента Володимира Путіна, водночас Байден погодився на добудову «Північного потоку-2», аби не псувати відносини з Німеччиною. Круз звинуватив Байдена в тому, що він «кланяється» Москві.

Відповідно до суботніх домовленостей Сенат проголосує за законопроєкт Круза про санкції до 14 січня. Круз заявив, що зніме решту обмежень, якщо законопроєкт буде проголосований у Сенаті й потрапить у Палату представників та на підпис президентові.

Источник